Κόσμος|31.05.2024 23:30

ΗΠΑ: Εκτελέστηκε θανατοποινίτης στην Αλαμπάμα - Είχε καταδικαστεί για δολοφονία ηλικιωμένου ζευγαριού

Newsroom

Ένας Αμερικανός, καταδικασμένος για τον φόνο το 2004 ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, εκτελέστηκε χθες Πέμπτη το βράδυ στην Αλαμπάμα.

Ο 50χρονος Τζέιμι Ρέι Μιλς κηρύχθηκε νεκρός στις 18:26 τοπική ώρα αφού του χορηγήθηκε φονική ένεση, σύμφωνα με τις σωφρονιστικές αρχές της Αλαμπάμα.

Είχε καταδικαστεί το 2007 για τον φόνο του 87χρονου Φλόιντ Χιλ και της 72χρονης συζύγου του Βέρα Χιλ στη διάρκεια ένοπλης διάρρηξης. Η σύζυγός του ΤζοΑν Μιλς, που είχε καταθέσει εναντίον του στη δίκη, εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για την ίδια υπόθεση.

Είναι η έκτη εκτέλεση που γίνεται στις ΗΠΑ

Πρόκειται για τη δεύτερη εκτέλεση που γίνεται από την αρχή του έτους στην Αλαμπάμα και η έκτη στις ΗΠΑ.

Η προηγούμενη εκτέλεση στην Αλαμπάμα και η πρώτη για το 2024 στις ΗΠΑ ήταν αυτή του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ με εισπνοή αζώτου, μια μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά παγκοσμίως, με τον ΟΗΕ να καταγγέλλει αυτό τον τρόπο της εκτέλεσης ως μορφή «βασανιστηρίου».

Συνολικά 24 εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν το 2023 στις ΗΠΑ, όλες με φονική ένεση.

Είκοσι τρεις από τις 50 αμερικανικές πολιτείες έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή. Έξι άλλες (Αριζόνα, Καλιφόρνια, Οχάιο, Όρεγκον, Πενσιλβάνια και Τενεσί) έχουν κηρύξει μορατόριουμ στις εκτελέσεις έπειτα από απόφαση του κυβερνήτη τους.

Αλαμπάμαειδήσεις τώραεκτέλεσηθανατοποινίτηςΗΠΑ