Κόσμος|31.05.2024 23:00

Γερμανία: Τι απασχολεί τους πολίτες λίγο πριν από τις ευρωεκλογές

Newsroom

Η διασφάλιση της ειρήνης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τους ψηφοφόρους ενόψει ευρωεκλογών, με τους πολίτες να εμφανίζονται περισσότερο επικριτικοί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπό το βάρος των σκανδάλων, συνεχίζεται η συρρίκνωση του ποσοστού της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).

Προηγείται η Χριστιανική Ένωση 

Σύμφωνα με το DeustchlandTrend που διενήργησε το Ινστιτούτο Infratest για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) εξακολουθεί να προηγείται με 29% (-1), με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να ανεβαίνει στην δεύτερη θέση με 15% (+1). Ακολουθούν, με απώλεια από μία μονάδα οι Πράσινοι και η AfD, με ποσοστό 14%. Η «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) βρίσκεται στο 6% (-1), ενώ οι Φιλελεύθεροι παραμένουν χωρίς μεταβολή στο 4%.

Το 62% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ενδιαφέρεται «πολύ» ή «έντονα» για τις ευρωεκλογές, ποσοστό αντίστοιχο με αυτό της ίδιας περιόδου πριν από τις εκλογές του 2019. Το 36% ενδιαφέρεται «λίγο» ή «καθόλου». Το περιβάλλον ωστόσο στο οποίο διεξάγονται οι εκλογές έχει διαφοροποιηθεί, με το 26% να δηλώνει ότι η κορυφαία προτεραιότητα είναι πλέον η διασφάλιση της ειρήνης, την κοινωνική ασφάλιση να ακολουθεί με 23% και την μετανάστευση στην τρίτη θέση με 17%. Το πιο σημαντικό θέμα πριν από τις ευρωεκλογές του 2019, η προστασία του περιβάλλοντος, έχει υποχωρήσει στην τέταρτη θέση της ιεράρχησης, με 14%. Στην ερώτηση, εάν η Γερμανία ωφελείται από την συμμετοχή της στην ΕΕ, το 41% απαντά καταφατικά (46% το 2019), ενώ το 19% (14% το 2019) θεωρεί ότι υπερτερούν τα μειονεκτήματα. Το 33% πιστεύει ότι μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα είναι μοιρασμένα. Το 48% θα ήθελε να δει εμβάθυνση της συνοχής μεταξύ των κρατών-μελών και ανάθεση περαιτέρω ευθυνών στην ΕΕ, αλλά το 30% υποστηρίζει την ανάληψη μεγαλύτερης ευθύνης από τα ίδια τα κράτη - μέλη. Μια δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην κεφαλή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ήθελε το 42% των ερωτηθέντων, ενώ το 41% απορρίπτει την ιδέα.

Στην πρόθεση ψήφου για εθνικές εκλογές, η εικόνα είναι διαφορετική: η Χριστιανική Ένωση παραμένει πρώτη δύναμη με 31% και χωρίς μεταβολή, με την AfD στην δεύτερη θέση με 18%, επίσης χωρίς μεταβολή. Το SPD παραμένει στο 15% και στην τρίτη θέση ακολουθούν οι Πράσινοι με 14% (-1). Η «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) διατηρεί το 5% και το FDP χάνει μία ακόμη μονάδα και περιορίζεται στο 4%. Περίπου τρεις στους τέσσερις (74%) δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το έργο της κυβέρνησης συνασπισμού (+4 από την έρευνα στην αρχή του μήνα).

AfDΓερμανίαΕυρωεκλογέςειδήσεις τώρα