Κόσμος | 31.05.2024 20:35

Ουκρανία: Η έγκριση των ΗΠΑ για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος φέρνει ντόμινο και απειλές για πυρηνικά

Newsroom

Σε αχαρτογράφητα νερά βρίσκεται ο πόλεμος Ρωσίας και Ουκρανίας με τις σχέσεις των χωρών του ΝΑΤΟ με τη Μόσχα να είναι σε τεντωμένο σχοινί μετά το ντόμινο που προκαλεί η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να ανάψει το πράσινο φως στο Κίεβο για να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα στο Χάρκοβο και να επιτεθεί σε στόχους σε ρωσικό έδαφος.

Οι χώρες που διαφωνούν

Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία ανακοίνωσε πως επιτρέπει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα εναντίον ρωσικών στόχων, προκαλώντας την άμεση και οργισμένη αντίδραση της Μόσχας. «Δεν μπλοφάρουμε όταν μιλάμε για χρήση πυρηνικών» διεμήνυσε ο Μεντβέντεφ.

Όπως εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN Μαρία Αρώνη, κατά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, δεν συμφώνησαν όλες οι χώρες στην επέκταση της χρήσης των αμερικανικών όπλων σε ρωσικό έδαφος. Τη διαφωνία τους εξέφρασαν τόσο η Ιταλία, όσο και η Ουγγαρία. Ενδεικτικές δε είναι οι δηλώσεις του Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος νωρίτερα σήμερα, δήλωσε πως «το ΝΑΤΟ σέρνει τη χώρα του» σε Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι όροι για τη χρήση αμερικανικών όπλων

«Ένας από τους αυστηρούς όρους του Τζο Μπάιντεν είναι τα πλήγματα με τα αμερικανικά όπλα να γίνονται μόνο στις βάσεις κοντά στα σύνορα που υποστηρίζουν την ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Η αλλαγή στάσης των δύο ισχυρών συμμάχων της Ουκρανίας έγινε τη στιγμή που η Ρωσία ανακοίνωνε ότι έχει καταλάβει 880 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους μόνο μέσα στο 2024.

«Είμαστε στη δική μας πλευρά των συνόρων, απλώς μας επιτίθενται και μας σκοτώνουν, όπως ξέρετε, επιτίθενται κι εμείς δεν μπορούμε. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ρωσικές απειλές

Η Μόσχα βλέποντας μία ακόμη φορά ότι η Δύση δεν εγκαταλείπει την Ουκρανία, συνεχίζει να μιλά για διεύρυνση του πολέμου με εμπλοκή του ΝΑΤΟ. «Γίνονται ήδη προσπάθειες για επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος με αμερικανικής κατασκευής όπλα. Αυτό είναι αρκετό για εμάς» σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Και τα γεράκια του Βλαντιμίρ Πούτιν τονίζουν ότι δεν είναι μπλόφα η απειλή του πυρηνικού πολέμου λόγω της παροχής στρατιωτικής βοήθειας. «Η τρέχουσα στρατιωτική σύγκρουση με τη Δύση αναπτύσσεται με βάση το χειρότερο δυνατό σενάριο (…) Επομένως κανείς σήμερα δεν μπορεί να αποκλείσει τη μετάβαση της σύγκρουσης στο τελικό της στάδιο» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η οργή των Ρώσων πηγάζει και από την πρόθεση του Εμανουέλ Μακρόν να στείλει εκπαιδευτές των γαλλικών δυνάμεων στην Ουκρανία από κοινού με άλλες πρόθυμες χώρες. Μία κίνηση υψηλού ρίσκου για την εξέλιξη του πολέμου, ειδικά αν σκοτωθεί κάποιος από αυτούς από ρωσικά πυρά.

Από την Πράγα όπου συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ υποβαθμίζει τις ρωσικές απειλές: «Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο ως προς τις απειλές που αποτελούν μέρος των προσπαθειών του Ρώσου προέδρου να εμποδίσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να στηρίξουν την Ουκρανία».

Η Ιταλία πάντως ξεκαθαρίζει ότι δεν θα στείλει εκπαιδευτές, ούτε θα αλλάξει στάση στο θέμα των όπλων μεγάλης εμβέλειας. «Δεν πολεμάμε τη Ρωσία. Υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία. Δεν είναι το ίδιο πράγμα», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Μεντβέντεφ: Δεν μπλοφάρουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά

«Η Ρωσία θεωρεί ότι όλα τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς που χρησιμοποιεί η Ουκρανία ελέγχονται ήδη άμεσα από στρατιωτικούς χωρών του ΝΑΤΟ. Δεν πρόκειται για στρατιωτική βοήθεια, είναι συμμετοχή σε έναν πόλεμο εναντίον μας», υποστήριξε ο Μεντβέντεφ.

«Και τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν casus belli (αιτία πολέμου)».

«Πριν από μερικά χρόνια», στο ΝΑΤΟ «επέμεναν ότι η Ρωσία δεν θα έμπαινε σε ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση με «το καθεστώς Μπαντέρα» (Κίεβο), για να μην συγκρουστεί με τη Δύση. Λάθος υπολογίσανε. Γίνεται πόλεμος».

«Η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων μπορεί επίσης να υπολογιστεί εσφαλμένα. Αν και αυτό θα ήταν μοιραίο λάθος Όπως πολύ σωστά σημείωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πολύ υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα» αναφέρει απειλητικά σε ανάρτησή του στο επίσημο κανάλι του στο Telegram ο Μεντβέντεφ. «Όλος ο στρατιωτικός τους εξοπλισμός και οι ειδικοί που πολεμούν εναντίον μας θα καταστραφούν τόσο στο έδαφος της πρώην Ουκρανίας όσο και στο έδαφος άλλων χωρών, εάν εκτελεστούν χτυπήματα από εκεί κατά του ρωσικού εδάφους».

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δηλώνει χαρακτηριστικά ότι η Μόσχα δεν εκφοβίζει ή κάνει «πυρηνική μπλόφα».

«Η τρέχουσα στρατιωτική σύγκρουση με τη Δύση εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό σενάριο. Επομένως, σήμερα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη μετάβαση της σύγκρουσης στο τελικό της στάδιο».

Ρωσίαπυρηνικά όπλαΗΠΑΝτμίτρι ΜεντβέντεφΝΑΤΟειδήσεις τώραΟυκρανία