Κόσμος|01.06.2024 19:45

ΗΠΑ: 28χρονη νίκησε τον καρκίνο και προειδοποιεί για το σιωπηλό σύμπτωμα

Newsroom

Νικήτρια από την πολυετή μάχη της με τον καρκίνο βγήκε η Mariena Browning, από το Ποκατέλο του Αϊντάχο. Η νεαρή γυναίκα διαγνώστηκε με μελάνωμα στην ηλικία των 22 ετών, παρά το γεγονός ότι δεν παρουσίαζε τα τυπικά προειδοποιητικά σημάδια.

Αν και στις στις περισσότερες περιπτώσεις, το μελάνωμα παρουσιάζεται ως νέα ελιά ή ως αλλαγή σε υπάρχουσα ελιά, η περίπτωση της Mariena ήταν διαφορετική. Δεν είχε καμία αξιοσημείωτη δερματική αλλαγή, γεγονός σπάνιο στις περιπτώσεις μελανώματος. Ωστόσο αυτή η έλλειψη τυπικών συμπτωμάτων καθυστέρησε και τη διάγνωσή της, καθιστώντας το ταξίδι της ακόμη πιο δύσκολο.

Αρχικά διαγνώστηκε με καρκίνο σταδίου 3, γεγονός που υποδήλωνε ότι το μελάνωμα είχε αρχίσει να εξαπλώνεται και η καθυστερημένη διάγνωσή της σήμαινε ότι έπρεπε να υποβληθεί σε αυστηρές και συχνά επώδυνες θεραπείες.

Το ταξίδι της θεραπείας της ήταν επίπονο

Η Mariena Browning για έξι χρόνια έδινε τον αγώνα της για ζωή και παράλληλα προσπαθούσε να ευαισθητοποιήσει όλο και περισσότερο κόσμο για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και την πιθανότητα εμφάνισης άτυπων συμπτωμάτων. «Τώρα που ξέρω πόσο μίζερο και έντονο μπορεί να είναι το μελάνωμα και η θεραπεία του, είμαι μεγάλη υπέρμαχος της ασφάλειας στον ήλιο, της χρήσης αντηλιακού και του ετήσιου ελέγχου του δέρματος από δερματολόγο, παρόλο που το δικό μου δεν εμφανίστηκε με τον πιο παραδοσιακό τρόπο», δήλωσε στο περιοδικό Self.

Η θεραπεία στην οποία είχε υποβληθεί περιλάμβανε σοβαρές παρενέργειες, όπως ηπατικά προβλήματα που προκαλούσαν ίκτερο, και μια θεραπευτική αγωγή με στεροειδή που προκαλούσε έντονες συναισθηματικές και σωματικές αντιδράσεις. Ωστόσο η Mariena αψήφησε τις πιθανότητες και έξι χρόνια μετά την αρχική της διάγνωση, έχει κάνει μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη και σταμάτησε εντελώς τη θεραπεία το 2021. Μάλιστα άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο της ζωής της καθώς έχει γίνει μητέρα και παράλληλα συνεχίζει να είναι παθιασμένη για τη διάδοση της ευαισθητοποίησης για το μελάνωμα.

καρκίνοςθεραπείαειδήσεις τώραειδήσειςμελάνωμα