Κόσμος|02.06.2024 14:55

Ισραήλ: Αποδέχεται το «ελλαττωματικό» σχέδιο Μπάιντεν» για τη Γάζα – «Αγκάθια» δύο υπουργοί

Newsroom

Παρ΄ ότι υπάρχουν θετικά βήματα για μια κατάπαυση πυρός στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, μετά και την πρόταση τριών φάσεων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, παραμένουν τα «αγκάθια» για την συμφωνία Ισράηλ - Χαμάς που θα δώσει ανάσα και βοήθεια στους Παλαιστίνιους που υποφέρουν εγκλωβισμένοι σε έναν βομβαρδισμένο τόπο αλλά και θα ανοίξει τον δρόμο για τους ομήρους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. 

Σύμβουλος του  Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι το Ισραήλ αποδέχθηκε μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα που προωθείται από τον Τζο Μπάιντεν, αν και τη χαρακτήρισε «ελαττωματική» λέγοντας πως «χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά».

«Δεν είναι μια καλή συμφωνία αλλά την αποδεχόμαστε»

Σε συνέντευξή του στους Sunday Times, ο Οφίρ Φολκ, επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Νετανιάχου, δήλωσε ότι η πρόταση του Μπάιντεν ήταν «μια συμφωνία στην οποία συμφωνήσαμε ... αλλά δεν είναι μια καλή συμφωνία. Θέλουμε να απελευθερωθούν οι όμηροι, όλοι τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν», σημειώνοντας πως οι ισραηλινοί όροι, μεταξύ των οποίων «η απελευθέρωση των ομήρων και η καταστροφή της Χαμάς» δεν έχουν αλλάξει.

Εσωτερικές πιέσεις για τον Νετανιάχου 

Την ώρα που ο Νετανιάχου μελετά την πρόταση των ΗΠΑ, βασικού του συμμάχου, έχει να αντιμετωπίσει και εσωτερικές πιέσεις. 

Ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας δήλωσαν, σύμφωνα με το BBC, ότι είναι αντίθετοι στην επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας πριν καταστραφεί η Χαμάς.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης από την άλλη δεσμεύτηκε να στηρίξει την κυβέρνηση εάν ο Νετανιάχου υποστήριζε το σχέδιο.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι δεν θα υπάρξει μόνιμη εκεχειρία έως ότου καταστραφούν οι στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς και απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι.

Ο Ισραηλινός ΥΠΟΙΚ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο, δήλωσε απευθυνόμενος στον  Νετανιάχου πως «δεν θα είναι μέλος μιας κυβέρνησης που θα συμφωνήσει στο προτεινόμενο περίγραμμα και θα τερματίσει τον πόλεμο χωρίς να καταστρέψει τη Χαμάς και να φέρει πίσω όλους τους ομήρους».

Και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας επανέλαβε πως «η συμφωνία... σημαίνει το τέλος του πολέμου και την εγκατάλειψη του στόχου να καταστραφεί η Χαμάς. Πρόκειται για μια απερίσκεπτη συμφωνία, η οποία αποτελεί νίκη της τρομοκρατίας και απειλή για την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ».

Ο ίδιος μάλιστα ορκίστηκε να «διαλύσει την κυβέρνηση» αντί να συμφωνήσει με την πρόταση για εκεχειρία.

Πιέσεις και από τον ισραηλινό λαό για εκεχειρία 

Παράλληλα, πιέσεις στην κυβέρνηση ασκούν και οι Ισραηλινοί καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου, με βασικό αίτημα αποδοχή της πρότασης Μπάιντεν για να επιστρέψουν οι όμηροι.

«Σύμμαχός μας είναι ο Μπάιντεν και όχι η κυβέρνηση του Ισραήλ στη θλίψη μας. Για αυτό ερχόμαστε εδώ, κάθε εβδομάδα για να σώσουμε τους ομήρους και να θέσουμε τέλος στον πόλεμο και να τους φέρουμε πίσω», δήλωσε η μητέρα ομήρου, μια εκ των χιλιάδων διαδηλωτών.

Τα τρία στάδια της πρόταση Μπάιντεν

Σημειώνεται πως η πρώτη φάση της πρότασης των ΗΠΑ περιλαμβάνει ανακωχή και την επιστροφή ορισμένων ομήρων. Στην συνέχεια, οι πλευρές θα διαπραγματευθούν ανοικτή κατάπαυση των εχθροπραξιών για την δεύτερη φάση κατά την οποία θα απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι.

Η αλληλούχιση αυτή αφήνει να εννοηθεί ότι η Χαμάς θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στις σταδιακές διευθετήσεις που θα συμφωνηθούν με την μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου. Όμως αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον διατυπωμένο στόχο του Ισραήλ για την εξάλειψη της Χαμάς.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει χαιρετίσει σειρά προτάσεων για κατάπαυση του πυρός τους τελευταίους μήνες, κάθε μία με παρόμοιο με αυτό που παρουσιάσθηκε την Παρασκευή πλαίσιο, ωστόσο, όλες είχαν καταρρεύσει.

Το κύριο σημείο τριβής ήταν η επιμονή του Ισραήλ ότι θα συζητήσει μόνο προσωρινές παύσεις στις εχθροπραξίες μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς. Η Χαμάς, που δεν δείχνει σημάδια ότι παραμερίζει, δηλώνει ότι θα απελευθερώσει ομήρους μόνο στο πλαίσιο μόνιμου τερματισμού του πολέμου.

Στην ομιλία του ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η τελευταία πρόταση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερες ημέρες για την Γάζα χωρίς την Χαμάς στην εξουσία. Δεν επεκτάθηκε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα επιτευχθεί και παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες για διαπραγμάτευση ώστε να περάσουν από την φάση ένα στην φάση δύο».

ΙσραήλΧαμάςΛωρίδα της ΓάζαςΜπένιαμιν Νετανιάχουειδήσεις τώραεκεχειρία