Κόσμος|02.06.2024 16:27

Κωνσταντινούπολη: Δύο συλλήψεις για την κατάρρευση του κτιρίου - Έχτισαν όροφο με άμμο θαλάσσης

Μαρία Ζαχαράκη

Δύο άτομα συνελήφθησαν μέχρι στιγμής για την κατάρρευση του κτιρίου στο Κιουτσούκτσεκμετζέ (ελληνικό όνομα: Μεγάλο Συρτάρι) στην Κωνσταντινούπολη. Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Ντονέρ στο ισοπεδωμένο  κτίριο, συνελήφθησαν από ομάδες της αστυνομίας, κατόπιν εντολής της γενικής εισαγγελίας της περιοχής.

Σύμφωνα επίσης με τις νεότερες πληροφορίες, ένας από τους τραυματίες φέρεται να είναι ξένης υπηκοότητας.

Τα αίτια της κατάρρευσης

Το κτίριο στην περιοχή Κιουτσούκτσεκμετζέ (ελληνικό όνομα: Μεγάλο Συρτάρι), μία δυτική συνοικία της Κωνσταντινούπολης κατέρρευσε σήμερα το πρωί γύρω στις 08.45 για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αιτία της κατάρρευσης ήταν μία διαρροή αερίου. Στο σημείο έσπευσαν κλιμάκια της πυροσβεστικής, της ομάδας αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων και της αστυνομίας και ασθενοφόρα. 1 άτομο έχασε τη ζωή του και 8 άτομα τραυματίστηκαν.

Το έχτισαν με άμμο θαλάσσης

Το κτίριο χτίστηκε το 1988, ωστόσο μετέπειτα προστέθηκε 1.5 όροφος ακόμη, αλλά αντί για τσιμέντο χρησιμοποιήθηκε άμμος θαλάσσης.

«Κατά τους πρώτους επιτόπιους ελέγχους, έγινε αντιληπτό ότι το κτίριο, που κατασκευάστηκε το 1988, κατασκευάστηκε χωρίς αρχιτεκτονικά και μηχανολογικά πρότυπα, χρησιμοποιήθηκε θαλάσσια άμμος στην κατασκευή του και έγιναν παρεμβάσεις, που διατάραξε τη στατικότητα του κτιρίου», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής Μεχμέτ Οζχασεκί.

Το διπλανό κτίριο βρισκόταν σε διαδικασία πολεοδομικής μεταμόρφωσης, αλλά ο ιδιοκτήτης του κατεδαφισμένου κτιρίου δεν ήθελε να θέσει το κτίριο στην αστική μεταμόρφωση που έχει ανακοινώσει η τουρκική κυβέρνηση.

κτίριοειδήσεις τώρακατάρρευση κτιρίουΚωνσταντινούποληνεκρός