Κόσμος|03.06.2024 06:47

Τουρκία: Κακοτεχνίες και αυθαιρεσίες σκοτώνουν κόσμο... και χωρίς σεισμό - Σοβαρό το πρόβλημα με τα κτίρια στη χώρα

Μαρία Ζαχαράκη

Στην Τουρκία, υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την ασφάλεια των κτιρίων, ιδιαίτερα αυτών που κατασκευάστηκαν πριν από τον καταστροφικό σεισμό του 1999.

Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στον τρόπο κατασκευής, με πολλές παρατυπίες και παραλείψεις να επικρατούν.

Οι εργολάβοι συχνά καταπατούν τους κανονισμούς, εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη ελέγχου και κερδίζοντας από τεράστιες μίζες, χωρίς να τοποθετούν τα απαραίτητα και σωστά υλικά, όπως τα κατάλληλα σίδερα στις κατασκευές. Η κατάσταση αυτή είχε τραγικά αποτελέσματα στον περυσινό σεισμό, αποκαλύπτοντας πλήθος αυθαιρεσιών και κακοτεχνιών που κόστισαν ανθρώπινες ζωές.

Κι αυτές οι παραλείψεις δεν αποτελούν κίνδυνο μόνο κατά τη διάρκεια των σεισμών, αλλά και στην καθημερινότητα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών, όπως απέδειξε η κατάρρευση του κτηρίου στο Κιουτσούκτσεκμετζέ την Κυριακή (2/6) το πρωί.

Η σκέψη και μόνο για το τι μπορεί να συμβεί σε μελλοντικό σεισμό είναι τρομακτική, ειδικά αν δεν ληφθούν μέτρα για την κατεδάφιση εκατοντάδων χιλιάδων επικίνδυνων κτιρίων, ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη.

Παρέμβαση Ιμάμογλου

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, που αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο σεισμού, σημείωσε ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και κάλεσε κυβέρνηση και δήμοι να συζητήσουν για λύσεις μαζί.  Αλλά, ειδικά στην Κωνσταντινούπολη φαντάζει απίθανο, στην παρούσα κατάσταση. Προς το παρόν, η αντιμετώπιση του ζητήματος αναλώνεται σε έναν άκριτο πολιτικό και λεκτικό ανταγωνισμό για το ποιος θα σκοτώσει ή θα σώσει περισσότερους ανθρώπους με τις πολιτικές του.

ειδήσειςεργολάβοιΕκρέμ Ιμάμογλουειδήσεις τώραΤουρκίαΚωνσταντινούπολη