Κόσμος|03.06.2024 23:09

Βρετανία: Οι Τόρις λένε ότι θα χαρακτηρίζουν φύλο μόνο το βιολογικό, αν εκλεγούν

Newsroom

Οι Συντηρητικοί στη Βρετανία θα χαρακτηρίζουν ξεκάθαρα ότι φύλο σημαίνει μόνο βιολογικό φύλο στον Νόμο Περί Ισότητας σε περίπτωση που κερδίσουν τις εκλογές της 4ης Ιουλίου για να τερματιστεί μια «ασάφεια», η οποία θέτει την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών σε κίνδυνο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Ενόψει των εκλογών οι Τόρις προωθούν ζητήματα με στόχο να διασφαλίσουν τη στήριξη των παραδοσιακών τους ψηφοφόρων, όπως είναι πολιτικές που προστατεύουν τους συνταξιούχους, η πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και η θέσπιση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας για τους 18χρονους.

«Η ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών είναι πολύ σημαντική ώστε να επιτρέψουμε να παραμείνει η παρούσα σύγχυση σε σχέση με τους ορισμούς του φύλου και του αυτοπροσδιορισμού», αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

«Οι Συντηρητικοί πιστεύουν ότι κάνοντας αυτή την αλλαγή στον νόμο θα ενισχυθεί η προστασία με έναν τρόπο που θα σέβεται την ιδιωτικότητα και την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων στην κοινωνία», προστίθεται.

Το κόμμα, το οποίο οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν στην πρόθεση ψήφου να ακολουθεί κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, υποστηρίζει ότι η σύγχυση έχει καταστήσει ευάλωτους σε προσφυγές στα δικαστήρια τους παρόχους υπηρεσιών για αμιγώς ένα φύλο.

Ο υπουργός Άμυνας των Εργατικών, Τζον Χίλεϊ, δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι ανάγκη να αλλάξει ο νόμος και ότι αυτό που απαιτείται είναι πιο ξεκάθαρες οδηγίες για τους παρόχους υπηρεσιών.

Ο Νόμος Περί Ισότητας του 2010 ήδη επιτρέπει στους παρόχους υπηρεσιών να διαθέτουν υπηρεσίες αποκλειστικά για ένα φύλο ή να παρέχουν υπηρεσίες μόνο για ένα φύλο ή ξεχωριστά για τα δύο φύλα, όπως οι τουαλέτες, τα καταφύγια για θύματα ενδοοικογενειακής βίας και τα αποδυτήρια όπου υπάρχει σοβαρός λόγος για να το πράττουν και όπου είναι αναλογικό.

Στις περιπτώσεις που θα δικαιολογείται θα μπορούν ακόμη να αποκλείουν τα διεμφυλικά άτομα που διαθέτουν GRC (Gender Recognition Certificate - Πιστοποιητικό Αναγνώρισης Φύλου), έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Το πιστοποιητικό αυτό παρέχει το δικαίωμα σε ένα διεμφυλικό άτομο να δηλώνει άλλο φύλο από το βιολογικό του.

Σύμφωνα με τους Τόρις, η αλλαγή του νόμου δεν θα αφαιρέσει την υπάρχουσα προστασία κατά των διακρίσεων με βάση τον επαναπροσδιορισμό φύλου.

Το φύλο όσων διαθέτουν GRC θα εξακολουθεί να συμφωνεί με το επαναπροσδιορισμένο τους για τους υπόλοιπους νόμους, πέραν του Νόμου Περί Ισότητας, για παράδειγμα στο νόμο περί γάμου.

Τόριςισότητα των φύλωνειδήσεις τώραΣυντηρητικοί