Κόσμος|03.06.2024 17:26

Τουρκία: Πολιτική απόφαση η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης – Τι αναφέρει ο υπουργός Παιδείας

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, σε συνέντευξή του στο κανάλι NTV, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης βρίσκεται στα χέρια του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και των πολιτικών αρχών του τόπου, και όχι του ίδιου, παρόλο που προσωπική του επιθυμία είναι να δει τη Σχολή να λειτουργεί ξανά. Αυτό θα ενίσχυε την εικόνα της Τουρκίας ως δημοκρατικής χώρας, όπως είπε.

Ο υπουργός επισκέφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, γεγονός που τράβηξε την προσοχή των τουρκικών και ελληνικών ΜΜΕ. Ωστόσο, τόνισε ότι η τελική απόφαση ανήκει στον Τούρκο πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών, με το υπουργείο του να έχει ρόλο υλοποίησης της όποιας πολιτικής απόφασης ληφθεί.

«Τώρα, πρώτα απ' όλα, να πούμε ότι υπάρχουν 2 διαστάσεις του ζητήματος: Μία από αυτές είναι η πολιτική διάσταση και αυτή η διάσταση καθορίζεται από τον πρόεδρό μας και το υπουργείο που διαχειρίζεται την εξωτερική μας πολιτική, τον υπουργό μας, από κοινού. Οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε αυτή τη διάσταση, της εξωτερικής πολιτικής, είναι δικές τους αποφάσεις και εμείς μόνο θα τις υλοποιήσουμε. Προσωπικά, θα ήθελα η Σχολή της Χάλκης να ήταν ανοιχτή, τόσο από την άποψη ότι θα έδειχνε το δημοκρατικό υπόβαθρο της Τουρκίας, όσο και από την άποψη της θέσης μας σχετικά με το πώς εφαρμόζεται η κοσμικότητα. Αυτό που εναπόκειται σε εμάς, αυτό που μας ζήτησε ο κ. πρόεδρος να κάνουμε, είναι όταν λάβουμε την απόφασή μας για το θέμα αυτό, μάς ζήτησε να διερευνήσουμε με ποιες μεθόδους μπορούμε να εργαστούμε ή τι είδους διαδικασία μπορούμε να ακολουθήσουμε. Επομένως, με κάθε επιφύλαξη θέλω να πω ότι τελικά, δεν είμαι εγώ, ως υπουργός Εθνικής Παιδείας, αυτός που θα αποφασίσει, αν θα ανοίξει ή όχι. Την απόφαση αυτή θα την πάρουν ο Υπουργός Εξωτερικών, ο πρόεδρος μας και οι αρμόδιοι θεσμοί. Κι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να την υλοποιήσουμε».

Αιχμές κατά CHP για το λόγο που έκλεισε η Χάλκη

Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εμπεριέχει πολυάριθμες πολιτικές διαστάσεις και κατά την επίσκεψή του στη Σχολή, αναγνώρισε την πολυπλοκότητα του θέματος. Ο Γιουσούφ Τεκίν αναφέρθηκε στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου μετά το μνημόνιο της 12ης Μαρτίου 1971, επισημαίνοντας ότι το κλείσιμο της Σχολής βασίστηκε σε ‘ερμηνείες’ και στην πολιτική συγκυρία, παρά σε συγκεκριμένη νομική διάταξη.

«Αναμφίβολα, το ζήτημα έχει διαφορετικές πολιτικές διαστάσεις στον χριστιανικό κόσμο, ιδιαίτερα μετά τη διαδικασία της Perestroika, της Glasnost, το γνωρίζουμε αυτό. Υπάρχει μια διαδικασία και στην Τουρκία, έχουμε μπροστά μας το άρθρο 40 της Λωζάνης και, σύμφωνα με το σύνταγμά μας, οι διεθνείς συμβάσεις είναι υπεράνω των νόμων. Όταν τα εξετάζουμε όλα αυτά, υπάρχει μια απόφαση που έλαβε το συνταγματικό δικαστήριο μετά το μνημόνιο της 12ης Μαρτίου (1971). Και στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, δεν αναφέρεται ένα συγκεκριμένο κείμενο, που να σχετίζεται ευθέως με το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, υπάρχουν μόνο κάποιες ερμηνείες, που αναφέρονται στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, που υπήρχαν εκείνη την εποχή. Επομένως το μέρος (η Σχολή) εκείνο έκλεισε βάσει μιας ερμηνείας ή με βάση την πολιτική συγκυρία της εποχής».

Η απόφαση απομένει

Υπό το πλαίσιο της ελληνοτουρκικής εξομάλυνσης, ο Γιουσούφ Τεκίν εκφράζει μία προθυμία της κυβέρνησης να εξετάσει τη νομική -πλέον- βάση για την επαναλειτουργία της σχολής και αυτός ήταν ο σκοπός της «παραγωγικής» -όπως τη χαρακτήρισε- συνάντησης που είχε με αρμόδιους εκπροσώπους της Θεολογικής Σχολής την περασμένη Τετάρτη. Ο υπουργός επισήμανε επίσης ότι έχουν καθοριστεί τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για να επαναλειτουργήσει η Σχολή.

«Εμείς με εντολή του προέδρου μας πήγαμε να εξετάσουμε το τί μπορεί να γίνει σε νομική βάση και είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τους αρμόδιους εκεί.

Αυτή τη στιγμή, ούτως ή άλλως υπάρχει ένα ανοιχτό λύκειο, δηλαδή ένα ίδρυμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που λειτουργεί νόμιμα εκεί. Δεν υπάρχουν μαθητές, ωστόσο είναι ανοιχτό.

Εμείς εξετάσαμε τις δυνατότητες να λειτουργήσει ως σχολή, αλλά σε τελική ανάλυση η απόφαση θα ληφθεί από αυτούς που διαχειρίζονται την εξωτερική μας πολιτική και τον κ. πρόεδρο. Έχουμε καθορίσει τα βήματα που πρέπει να γίνουν ανάλογα όταν θα ληφθεί η απόφαση. Τώρα θα ενεργήσουμε σύμφωνα με την απόφαση που θα ληφθεί».

ειδήσειςΤουρκίαΘεολογική Σχολή της Χάλκηςειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν