Κόσμος|03.06.2024 19:13

Χουριέτ: Γκρεμίστηκε ένα τείχος στο Αιγαίο

Μαρία Ζαχαράκη

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Χουριέτ, σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της σημειώνει την παρουσία φέτος Ελλήνων στρατιωτικών στην άσκηση Efes-2024 και σχολιάζει ότι η αποστολή αυτή καταρρίπτει ένα «τείχος» που υπήρχε στο Αιγαίο εδώ και χρόνια, καθώς η Ελλάδα δεν έστελνε ούτε καν παρατηρητές στις τουρκικές ασκήσεις.

Η παρουσία των στρατιωτικών ακολούθων της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα Κωνσταντίνος Ψ. και Ευάγγελος Π. συνδέεται με την πρόσφατη εκτόνωση των εντάσεων και τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Άραγε η πρόσφατη εκτόνωση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και η άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη δημιούργησε θετικό αποτέλεσμα και στον στρατιωτικό τομέα; Έστειλε η Ελλάδα παρατηρητές στην άσκηση; Ναι, η Ελλάδα το έκανε. Ακόλουθος Στρατού Ξηράς: Ο Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Ψ... Ναυτικός Ακόλουθος: Πλοίαρχος Ευάγγελος Π...».

«Επιτέλους καλωσορίσατε συνταγματάρχη Κωνσταντίνε»

«Η εκτόνωση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας έριξε ένα τείχος στο Αιγαίο. Η Ελλάδα, που δεν έστελνε ποτέ παρατηρητές στις ασκήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, έστειλε τους στρατιωτικούς Κωνσταντίνο Ψ. και Ευάγγελο Π. ως παρατηρητές στην άσκηση Efes στα ανοιχτά της Σμύρνης.

Υπάρχουν περίπου 10 μίλια που χωρίζουν το Οζντερέ, όπου λαμβάνει χώρα η άσκηση Efes, και τη Σάμο. Και η Ελλάδα ούτε συμμετέχει ούτε στέλνει παρατηρητές σε αυτές τις ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων Θαλασσόλυκος.

Επιπλέον, μετά από κάθε άσκηση, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν ρεπορτάζ που κατηγορούν την Τουρκία», σημειώνει η Χουριέτ.

Σημάδια εκτόνωσης στο Αιγαίο

Η Χουριέτ τονίζει ότι η άσκηση αυτή ξεπερνά τα σύνορα του Αιγαίου και αποτελεί απόδειξη της ανάπτυξης του τουρκικού στρατού σε παγκόσμια κλίμακα, σε συνεργασία με φιλικές χώρες. Η συμμετοχή της Ελλάδας, έστω και ως παρατηρητή, θεωρείται ένα απτό παράδειγμα της καλής θέλησης και της πρόθεσης για μείωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και τη βελτίωση της συνεργασίας και την προοπτική μιας πιο ειρηνικής συνύπαρξης στο Αιγαίο.

«Η αλλαγή αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη στις προσπάθειες μείωσης της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Είναι ένα απτό παράδειγμα επί του πεδίου του μηνύματος καλής θέλησης που είχε δοθεί στην κοινή συνέντευξη Τύπου. Λοιπόν, τουλάχιστον αυτό το τείχος έχει καταρριφθεί 'προς το παρόν!!!

Βασικά, θα πρέπει να υπογραμμιστεί μια σημαντική λεπτομέρεια σε αυτό το σημείο: Η άσκηση αυτή ξεπερνάει κατά πολύ το Αιγαίο Πέλαγος ως προς τις διαστάσεις της. Είναι μια παγκόσμια άσκηση. Δεν υπάρχει λόγος να προσβληθεί η Ελλάδα», καταλήγει το άρθρο του Φατίχ Τσεκιργκέ στην τουρκική εφημερίδα.

ελληνοτουρκικές σχέσειςΑιγαίοειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΤουρκίαελληνοτουρκικά