Κόσμος|04.06.2024 14:56

Παρίσι 2024: Ρωσικό «χτύπημα» στους Ολυμπιακούς Αγώνες με deepfake βίντεο του Τομ Κρουζ

Newsroom

Ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ σε συνέντευξή του χθες (3/6) από την Σουηδία δήλωσε ότι οι ευρωεκλογές 2024 δεν κινδυνεύουν από την παραπληροφόρηση μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς «οι Ρώσοι έχουν επικεντρωθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Μάλιστα σε νέα έκθεση της Microsoft τονίζεται ότι η Ρωσία στοχεύει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού με μια εκστρατεία παραπληροφόρησης με ΑΙ επιστρατεύοντας ακόμα και τον Τομ Κρουζ!  Μάλιστα σε deepfake video τύπου ντοκιμαντέρ, με τίτλο Olympics Has Fallen (Οι Ολυμπιακοί έπεσαν) εμφανίζεται ο χολιγουντιανός σταρ να κατακρίνει την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τον Τόμας Μπαχ και να μιλά απαξιωτικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Διάδοση φόβου για εκδήλωση περιστατικών βίας

Η Ρωσία έχει αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, παρόλο ένας μικρός αριθμός Ρώσων αθλητών μπορεί να αγωνιστούν ως ουδέτερες συμμετοχές και η Microsoft υποστηρίζει ότι ένα δίκτυο ομάδων που συνδέονται με τη Ρωσία διεξάγει «εκστρατείες κακόβουλης επιρροής» κατά της Γαλλίας, του Εμανουέλ Μακρόν, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και των Αγώνων του Παρισιού.

Το βίντεο που κάνει το γύρο των social media με τον ψεύτικο Τομ Κρουζ ονομάζεται Olympics Has Fallen και χρησιμοποιεί τον ήχο της φωνής του σταρ του κινηματογράφου που έχει δημιουργηθεί μέσω τεχνητής νοημοσύνης για την αφήγηση ενός «παράξενου, περίπλοκου σεναρίου» που δυσφημίζει τη ΔΟΕ.  «Αυτό το βίντεο... καθιστά ξεκάθαρο ότι οι δημιουργοί του αφιέρωσαν αρκετό χρόνο στο εν λόγω πρότζεκτ και επέδειξαν μεγαλύτερη επιδεξιότητα συγκριτικά με τις περισσότερες εκστρατείες επιρροής που συναντάμε», ανέφερε το κέντρο ανάλυσης απειλών της Microsoft σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Η καμπάνια περιλαμβάνει βίντεο που διαδίδουν φόβους για εκδήλωση περιστατικών βίας κατά τη διάρκεια των αγώνων, οι οποίοι θα διεξαχθούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου. Η ομάδα δημοσίευσε παραποιημένα δελτία ειδήσεων, σύμφωνα με τα οποία Παριζιάνοι τρέχουν να ασφαλίσουν τα ακίνητά τους εν αναμονή τρομοκρατικών επιθέσεων, και το ένα τέταρτο των εισιτηρίων έχει επιστραφεί λόγω φόβων για τρομοκρατία.

Διαψεύδει η Μόσχα

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διέψευσε από την πλευρά του κάθε εκστρατεία παραπληροφόρησης με στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν φέτος το καλοκαίρι στο Παρίσι, χαρακτηρίζοντας «απόλυτη συκοφαντία» την έκθεση του παρατηρητηρίου της Microsoft που κατηγορεί τη Ρωσία ότι ενέτεινε τις σχετικές προσπάθειες.

Ο Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους πως οι κατηγορίες αυτές «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

ΠαρίσιΟλυμπιακοί ΑγώνεςΓαλλίαειδήσειςΡωσίαΟλυμπιακοί Αγώνες 2024Τομ Κρουζειδήσεις τώρα