Κόσμος|04.06.2024 17:16

Φιντάν: Η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στους BRICS - «Την καλωσορίζουμε», λέει η Ρωσία

Μαρία Ζαχαράκη

Την επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στον οργανισμό BRICS, μια ένωση κρατών που αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή/δυτική ηγεμονία, ανανέωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα. Η κίνηση αυτή αντανακλά μια στρατηγική προσέγγιση που εκφράζει τη διάθεση της Τουρκίας να αναζητήσει νέες συνεργατικές ευκαιρίες έξω από το παραδοσιακό δυτικό πλαίσιο.

Οι BRICS απαρτίζονται από τις χώρες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής και αντιπροσωπεύουν μια ομάδα χωρών που, παρά τις διαφορές τους, ενώνονται για να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη, την πολιτική σταθερότητα και την επιρροή στο παγκόσμιο σκηνικό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε στον οργανισμό του παγκόσμιου Νότου ως «μια καλή εναλλακτική απέναντι στην ΕΕ». Δήλωσε ότι η Τουρκία, η οποία έχει συνάψει συμφωνία τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, συνεχίζει να αναζητά νέες ευκαιρίες συνεργασίας με διάφορους εταίρους σε διαφορετικές πλατφόρμες, όπως οι BRICS και ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη συνάντηση των BRICS που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη συνεργασία και την πολυμέρεια τόσο στην Αφρική όσο και στην Ασία.

Η επιλογή της Τουρκίας να εξετάσει τη συμμετοχή της στους BRICS δείχνει τη διάθεσή της για αναζήτηση εναλλακτικών στην εξωτερική της πολιτική, προκειμένου να ενισχύσει την εικόνα της χώρας-συνδέσμου μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

ΤουρκίαΡωσίαΧακάν Φιντάνειδήσεις τώρα