Κόσμος|04.06.2024 21:42

Θεολογική Σχολή Χάλκης: Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν συλλέγει έγγραφα για την επαναλειτουργία του

Μαρία Ζαχαράκη

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Παιδείας, Χουσεΐν Τσελίκ, αποκάλυψε πως ο νυν υπουργός Γιουσούφ Τεκίν, του ζήτησε πληροφορίες και έγγραφα σχετικά με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, μετά την επίσκεψή του, τα οποία και του απέστειλε.

Σε εκπομπή στο YouTube ο Χουσείν Τσελίκ δήλωσε: «Επιστρέφοντας στην Άγκυρα από την Κωνσταντινούπολη, συνάντησα στο αεροπλάνο κάποιους υπαλλήλους του υπουργείου Εθνικής Παιδείας. Τους ρώτησα: "Τι γίνεται, υπάρχει κάποιο πρόγραμμα για την Κωνσταντινούπολη;" Μου είπαν: "Επισκεφτήκαμε τη Σχολή μαζί με τον υπουργό μας". Και μου είπαν ότι μπορεί να γίνει κάτι στο θέμα αυτό. Τους είπα ότι θα ήταν καλό και ότι θα μπορούσα να μεταφέρω στον υπουργό Τεκίν κάποια στοιχεία που διαθέτω σχετικά με το θέμα, αν το επιθυμούσε. Στη συνέχεια, ο υπουργός μου τηλεφώνησε και μοιράστηκα τα στοιχεία που είχα».

Φυσιολογικό η ανταλλαγή εγγράφων

Περιγράφοντας την ανταλλαγή εγγράφων ως κάτι πολύ φυσιολογικό, ο Τσελίκ επισημαίνει πως η συγκεκριμένη υπόθεση είχε τεθεί στην ατζέντα του κράτους ήδη από την θητεία του, χωρίς ωστόσο να έχει επιλυθεί μέχρι σήμερα.

«Το σημαντικό δεν είναι, αν με συμβουλεύτηκαν ή όχι, αλλά το θέμα αυτό τέθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργού και δόθηκαν θερμά μηνύματα. Δόθηκαν μηνύματα από το υπουργείο Εξωτερικών μας ότι ενδιαφέρονται για το θέμα.

Ο πρόεδρός μας ήταν τότε πρωθυπουργός και όταν του ετίθεντο ερωτήσεις σε πολλά διεθνή φόρουμ ή συνέδρια στην Τουρκία, είχε δώσει θερμά μηνύματα λέγοντας "Αυτό το θέμα μπορεί να επιλυθεί". Αλλά από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα, αυτή η ζεστασιά δεν έχει μετατραπεί σε φλόγα και οι εργασίες δεν έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χουσεΐν Τσελίκ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Παιδείας της Τουρκίας το διάστημα 2003-2009.

ΚωνσταντινούποληειδήσειςΤουρκίαΘεολογική Σχολή Χάλκηςειδήσεις τώρα