Κόσμος|05.06.2024 16:21

WSJ για Μπάιντεν: Η κατάσταση του επιδεινώνεται– Μιλά ασυνάρτητα, ανησυχία για την υγεία του

Newsroom

Όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τους ηγέτες του Κογκρέσου για να διαπραγματευτεί τη συμφωνία χρηματοδότησης της Ουκρανίας, μιλούσε τόσο σιγά που ορισμένοι συμμετέχοντες δυσκολεύονταν να τον ακούσουν, διάβαζε από σημειώσεις προφανή σημεία, έκανε παύσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα και μερικές φορές έκλεινε τα μάτια του τόσην ώρα που κάποιοι στην αίθουσα αναρωτήθηκαν αν είχε κοιμηθεί

Άλλοι παρατήρησαν ότι η συμπεριφορά του Μπάιντεν και η κατανόηση των πολιτικών λεπτομερειών διέφεραν από μέρα σε μέρα και συχνά βασιζόταν σε σημειώσεις και βοηθούς κατά τη διάρκεια των διασκέψεων. «Δεν μπορούσες να είσαι εκεί και να μην νιώθεις άβολα. Θα πω μόνο αυτό».

Αυτές είναι οι αποκαλύψεις - βόμβα της Wall Street Journal για την κατάσταση στην οποία φαίνεται να βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος. Η WSJ μίλησε με 45 και πλέον Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς βουλευτές και στελέχη. Ο Λευκός Οίκος απαντάει ότι ο Μπάιντεν είναι οξυδερκής και οι επικριτές του παίζουν βρώμικο πολιτικό παιχνίδι» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Μιλούσε ασυνάρτητα

«Μεγάλο μέρος της συζήτησης δεν τον περιελάμβανε», αναφέρει το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος ζήτησε από το προσωπικό του να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις που του τέθηκαν απευθείας. Ο πρόεδρος της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, Ρεπουμπλικανός από τη Λουιζιάνα, εξέφρασε πρόσφατα την ανησυχία του στον πρόεδρο για την πολιτική εξαγωγής υγρού φυσικού αερίου της κυβέρνησης, φοβούμενος ότι ωφελούσε τη Ρωσία. Ο Μπάιντεν «μιλούσε ασυνάρτητα», μουρμούριζε και η ικανότητά του να διοικεί διέφερε από μέρα σε μέρα κατά τη διάρκεια των τεταμένων διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους τον περασμένο Μάιο, υπενθύμισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Κέβιν ΜακΚάρθι. «Είχε πάντα σημειώσεις», είπε αναφερόμενος στην εξάρτηση του Μπάιντεν από τα γραπτά. «Δεν μπορούσε να διαπραγματευτεί με άλλο τρόπο. Συνήθιζα να συναντιέμαι μαζί του όταν ήταν αντιπρόεδρος, πήγαινα σπίτι του. Δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος», πρόσθεσε.

Σε επακόλουθες επαφές με τον Μπάιντεν, βουλευτές στους οποίες είχε αναθέσει ο ΜακΚάρθι να διατυπώσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου ανώτατου ορίου χρέους προσπάθησαν να κάνουν τον πρόεδρο να αποφασίσει για βασικά σημεία. Οι συνομιλίες τους με τον πρόεδρο ήταν απογοητευτικά γενικές και ο Μπάιντεν θα εξέφραζε μόνο «αισιοδοξία για την επίλυση των πραγμάτων».

«Επέστρεφε σε όλα τα παλιά πράγματα που είχαν γίνει εδώ και πολύ καιρό», είπε ο MαΚάρθι στη Wall Street Journal σχετικά με τα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων, υποδηλώνοντας ότι ο Μπάιντεν φαινόταν να έχει ξεχάσει πόσο μακριά ήταν ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο, όταν ολοκληρωνόταν μια συμφωνία. «Και σοκαρίστηκε όταν του είπα: «Όχι, κύριε Πρόεδρε. Μιλήσαμε για αυτές τις συναντήσεις πριν. Τελειώσαμε με αυτό», θυμάται.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου, οι ξένοι ηγέτες και οι ακομμάτιστοι ειδικοί σε θέματα εθνικής ασφάλειας κατέστησαν σαφές με τα δικά τους λόγια ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένας οξυδερκής και αποτελεσματικός ηγέτης που έχει βαθύ ιστορικό νομοθετικών επιτευγμάτων», είπε ο εκπρόσωπος Άντριου Μπέιτς. «Τώρα, το 2024, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής προβάλλουν ψευδείς ισχυρισμούς ως πολιτική τακτική που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις που έκαναν οι ίδιοι και οι συνάδελφοί τους».

Wall Street Journalαμερικανικές εκλογέςειδήσεις τώραΤζο ΜπάιντενΗΠΑ