Κόσμος|05.06.2024 18:40

Οσμή θανάτου στη Γάζα: Μαζικοί τάφοι και σακούλες με πτώματα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα μετά την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων

Newsroom

Οσμή θανάτου στη Λωρίδα της Γάζας μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το τεράστιο νοσοκομειακό συγκρότημα Αλ Σίφα της πόλης της Γάζας την 1η Απριλίου, μετά τη δεύτερη επιδρομή τους.

Σταθερός στόχος του Ισραήλ το νοσοκομείο

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ μηνών πολέμου, τα νοσοκομεία έχουν δεχτεί επανειλημμένες επιθέσεις, με το Ισραήλ να ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιούνται ως βάσεις από τη Χαμάς, κάτι που η οργάνωση αρνείται.

Αλλά τα γεγονότα στο Αλ Σίφα - κάποτε η μεγαλύτερη και καλύτερα εξοπλισμένη ιατρική εγκατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας - ήταν αναμφισβήτητα τα πιο δραματικά.

Η αιφνιδιαστική επιδρομή δύο εβδομάδων, η οποία εξαπολύθηκε αφού το Ισραήλ δήλωσε ότι η Χαμάς είχε ανασυνταχθεί στην περιοχή, περιγράφηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση ως «ακριβής και χειρουργική».

Ο εκπρόσωπός της, Avi Hyman, διαβεβαίωσε ότι είχε θέσει «το χρυσό πρότυπο του αστικού πολέμου». Είπε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Χιμάιμ ήταν ο «χρυσός κανόνας» για το παγκόσμιο εμπόριο: «Σκοτώσαμε πάνω από 200 τρομοκράτες. Συλλάβαμε πάνω από 900 τρομοκράτες χωρίς ούτε μία απώλεια μεταξύ των πολιτών».

Με τα πτώματα σε αποσύνθεση να ξεπροβάλλουν από την άμμο που είχαν συσσωρεύσει οι μπουλντόζες στις αυλές της Αλ Σίφα, ο ισχυρισμός ότι δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των πολιτών αμφισβητήθηκε αμέσως.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τέσσερις ομαδικοί τάφοι έχουν αποκαλυφθεί στην περιοχή, με τις παλαιστινιακές ομάδες έρευνας να λένε ότι έχουν βρεθεί αρκετές εκατοντάδες πτώματα.

Συνεργαζόμαστε με έναν δημοσιογράφο στη Γάζα για να παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

Πτώματα σε αποσύνθεση και προσωπικό χωρίς εξοπλισμό

«Ανασύραμε πτώματα, πολλά από τα οποία είναι σε αποσύνθεση και δεν μπορούν να αναγνωριστούν καθόλου», είπε στο BBC ένας Παλαιστίνιος εργαζόμενος της Πολιτικής Άμυνας, ο Rami Dababesh, καθώς στεκόταν δίπλα σε μια σειρά από λευκές πλαστικές σακούλες πτωμάτων στο Αλ Σίφα, φορώντας μάσκα προσώπου και πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό.

Η Πολιτική Άμυνα της Παλαιστίνης στερείται εγκληματολογικού εξοπλισμού και εμπειρογνωμοσύνης, ωστόσο οι ομάδες της χρησιμοποιούν φωτογραφίες και βίντεο για ως αποδεικτικά στοιχεία για τα λείψανα, αναφέρει το BBC.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει εκφράσει την «βαθύτατη ανησυχία του» για την ανακάλυψη ομαδικών τάφων τόσο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα όσο και στο νοσοκομείο Νάσερ στη νότια Γάζα. Μαζί με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ζητήσει την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Τι υποστηρίζει το Ισραήλ

Από την πλευρά τους, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) υποστηρίζουν ότι, κατά τις επιδρομές τους στα νοσοκομεία της Γάζας, οι στρατιώτες τους ανέσυραν πτώματα που οι Παλαιστίνιοι είχαν θάψει νωρίτερα στο πλαίσιο της έρευνας για τα λείψανα περίπου 250 ομήρων που συνελήφθησαν κατά τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Τονίζουν επίσης ότι, τα πτώματα εξετάστηκαν με σεβασμό και πως, όσα δεν ανήκαν σε ισραηλινούς αιχμαλώτους, επέστρεψαν στο σημείο που βρέθηκαν.

Ωστόσο, τουλάχιστον ορισμένα από τα πτώματα που βρέθηκαν πρόσφατα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, ανήκαν σε ασθενείς που έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια της τελευταίας στρατιωτικής επιδρομής του Ισραήλ. Ένας νοσοκόμος που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσαν ότι ορισμένοι από αυτούς, είχαν ακόμη καθετήρες στο σώμα τους.

Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει το BBC, αν και το νοσοκομειακό κέντρο Αλ Σίφα έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό, έχουν γίνει πρόσφατα προσπάθειες για την επαναλειτουργία πολύ περιορισμένων ιατρικών υπηρεσιών.

Οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς καθώς το Ισραήλ στόχευε άλλες εγκαταστάσεις υγείας που, όπως θεωρούσε, χρησιμοποιούνταν ως «καταφύγια» από τη Χαμάς, ιδιαίτερα το νοσοκομείο Kamal Adwan στη βόρεια Γάζα.

Λωρίδα της ΓάζαςΧαμάςΟΗΕΙσραήλειδήσεις τώρα