Κόσμος|05.06.2024 21:08

«Καμπάνα» κινδύνου από την υπηρεσία Copernicus: Μέχρι το 2028 θα ξεπεραστεί ο στόχος του 1,5 βαθμού

Newsroom

Τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα της κλιματικής αλλαγής κρούει η μετεωρολογική Υπηρεσία του ΟΗΕ η οποία προέβλεψε ότι υπάρχει πιθανότητα 80% οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες να ξεπεράσουν τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ) που ορίζεται στη συμφωνία ορόσημο του Παρισιού για το κλίμα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Θερμοκρασίες πάνω από το φυσιολογικό

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε, σήμερα, ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια για κάθε έτος από το 2024 έως το 2028 αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 1,1 και 1,9 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από ό,τι στην αρχή της βιομηχανικής εποχής.

Εκτίμησε επίσης ότι υπάρχει σχεδόν μία στις δύο πιθανότητες - 47% - ότι οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια αυτής της πενταετίας θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τον 1,5 C, μια αύξηση από μόλις μια στις τρεις πιθανότητες που προβλέπεται για το 2023 Διάρκεια -2027.

Η έκθεση αναφέρθηκε σε μια σαρωτική ομιλία σχετικά με την απειλή της κλιματικής αλλαγής από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Σπάνε τα ρεκόρ

Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία κλίματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέει ότι ο περασμένος μήνας σηματοδότησε τον θερμότερο Μάιο ποτέ, αθροίζοντας 12 συνεχόμενους μήνες μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας εν μέσω υψηλών και αυξανόμενων ανησυχιών για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η υπηρεσία κλιματικής αλλαγής Copernicus της ΕΕ, μια παγκόσμια αναφορά για την παρακολούθηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών, ανέφερε μια μέση θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα 15,9 C (60,6 F) τον περασμένο μήνα — ή 1,52 C υψηλότερη από τον εκτιμώμενο μέσο όρο του Μαΐου πριν από τη βιομηχανική περίοδο.

Η καύση ορυκτών καυσίμων —πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα— είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα

κλιματική κρίσηΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟΗΕειδήσεις τώρα