Κόσμος|06.06.2024 23:00

Ινδονησία: Νέες επαναλαμβανόμενες εκρήξεις στο ηφαίστειο Ίμπου

Newsroom

Τρεις νέες εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα στο ηφαίστειο Ίμπου στην ανατολική Ινδονησία, το οποίο είναι πολύ ενεργό από την αρχή της χρονιάς, με αποτέλεσμα στήλη τέφρας να υψωθεί 5 χιλιόμετρα πάνω από την κορυφή του, σύμφωνα με τις αρχές.

Η τέφρα έφθασε σε ύψος άνω των 5 χιλιομέτρων

Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν διαδοχικά, η πρώτη λίγο μετά τη 1:00 (τοπική ώρα, 19:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια στις 7:46 και στις 8:11 τοπική ώρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Υπηρεσία Ηφαιστειολογίας και Γεωλογίας.

Από την πρώτη έκρηξη μια στήλη τέφρας έφθασε σε ύψος άνω των 5 χιλιομέτρων από την κορυφή ενώ η τελευταία έκρηξη διήρκεσε περίπου δύο λεπτά, διευκρίνισε στην ανακοίνωση ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μουχάμαντ Ουάφιντ.

Το ηφαίστειο, στο οποίο έχουν σημειωθεί περίπου εκατό εκρήξεις από την αρχή της χρονιάς, έχει τεθεί αυτή τη στιγμή στο πιο υψηλό από τα τέσσερα επίπεδα συναγερμού του ινδονησιακού συστήματος. Οι αρχές είχαν αυξήσει στο μέγιστο το επίπεδο του συναγερμού στα μέσα Μαΐου.

Ο πληθυσμός έχει κληθεί να μην εισέρχεται σε μια ζώνη αποκλεισμού που εκτείνεται σε απόσταση τεσσάρων έως επτά χιλιομέτρων γύρω από τον κρατήρα, να φοράει αναπνευστικές μάσκες και να προστατεύει τα μάτια.

Το Ίμπου είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας. Πέρυσι καταγράφηκαν περισσότερες από 21.000 εκρήξεις του.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2022, περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι ζουν στο νησί Χαλμαχέρα.

Στις 17 Μαΐου, εκατοντάδες άνθρωποι που ζούσαν κοντά στο ηφαίστειο απομακρύνθηκαν προληπτικά έπειτα από μια νέα έκρηξη η οποία είχε οδηγήσει στην αύξηση του συναγερμού στο ανώτατο επίπεδο.

εκρήξειςΙνδονησίαηφαίστειοειδήσεις τώρα