Κόσμος|06.06.2024 23:30

Σουδάν: Παραστρατιωτικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 100 ανθρώπους σε επίθεση σε χωριό

Newsroom

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/RSF) του Σουδάν επιτέθηκαν σε χωριό στην πολιτεία Γκεζίρα χθες, σκοτώνοντας τουλάχιστον 100 ανθρώπους, σύμφωνα με τοπικούς ακτιβιστές.

Φρίκη στο χωριό Γουάν Αλνούρα

Εάν επιβεβαιωθεί, η επίθεση θα είναι η τελευταία σε μια σειρά επιδρομών από στρατιώτες των RSF σε μικρά χωριά στην αγροτική πολιτεία αφού πήραν υπό τον έλεγχό τους στην πρωτεύουσα Γουάντ Μαντάνι τον Δεκέμβριο.

Η διακοπή των τηλεπικοινωνιών είχε ως αποτέλεσμα το Reuters να μην είναι σε θέση να επικοινωνήσει με υγειονομικό προσωπικό ή κατοίκους για να επιβεβαιώσει τον αριθμό των νεκρών.

«Το χωριό Γουάν Αλνούρα… έζησε σήμερα μια γενοκτονία αφού οι RSF έκαναν διπλή επίθεση, σκοτώνοντας έως 100 ανθρώπους», ανέφερε αργά χθες η φιλοδημοκρατική Επιτροπή Αντίστασης Γουάντ Μαντάνι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αργότερα ανέβασε τον αριθμό σε τουλάχιστον 100 και δήλωσε ότι ο σουδανικός στρατός δεν έλαβε υπόψιν την έκκληση για βοήθεια.

Οι RSF άρχισαν να μάχονται κατά του στρατού τον Απρίλιο του 2023 και έχουν έκτοτε καταλάβει την πρωτεύουσα Χαρτούμ και το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού Σουδάν. Στόχος τους είναι τώρα να προωθηθούν στο κεντρικό τμήμα της χώρα, με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ να προειδοποιούν ότι οι κάτοικοι του Σουδάν «αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο λιμού».

Σε χθεσινή ανακοίνωση, οι RSF δήλωσαν ότι επιτέθηκαν σε βάσεις του στρατού και προσκείμενων σε αυτόν παραστρατιωτικών ομάδων γύρω από τη Γουάντ Αλνούρα αλλά δεν έκαναν λόγο για θύματα μεταξύ των αμάχων.

Αλλά η Επιτροπή Αντίστασης Γουάντ Μαντάνι τις κατηγόρησε ότι χρησιμοποίησαν βαρύ πυροβολικό σε βάρος αμάχων, ότι έκαναν λεηλασίες και ότι ανάγκασαν γυναίκες και παιδιά να καταφύγουν στη γειτονική πόλη Μαναγκίλ. Δημοσιοποίησε φωτογραφίες με δεκάδες πτώματα τυλιγμένα με σάβανα σε μια ανοικτή πλατεία εν μέσω μεγάλου πλήθους.

«Οι κάτοικοι της Γουάντ Αλνούρα ζήτησαν από τον στρατό να τους σώσει, αλλά ο στρατός, με αναίσχυντο τρόπο, δεν ανταποκρίθηκε», ανέφερε η επιτροπή.

Το Μεταβατικό Συμβούλιο Κυριαρχίας, που είναι φίλα προσκείμενο στον στρατό, καταδίκασε την επίθεση.

«Πρόκειται για εγκληματικές ενέργειες που αποτυπώνουν τη συστηματική συμπεριφορά αυτών των παραστρατιωτικών στο να στοχοθετούν αμάχους», ανέφερε σε ανακοίνωση.

Σουδάνακτιβιστέςεπίθεσηειδήσεις τώρα