Κόσμος|06.06.2024 17:34

Απόβαση στη Νορμανδία: Εορτασμοί στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και σκληρά μηνύματα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Παρουσία των ηγετών του δυτικού κόσμου αλλά και βετεράνων λαμβάνουν χώρα οι εορτασμοί για τα 80 χρόνια από την ιστορική απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία, μια από τις σημαντικότερες στιγμές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της νίκης των δημοκρατικών δυνάμεων απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό.

Στην παραλία Ομάχα όπου θα γίνει η εκδήλωση περισσότεροι από 100.000 στρατιώτες αποβιβάστηκαν στις 6 Ιουνίου του 1944. Βετεράνοι άφησαν λουλούδια συγκινημένοι στις ακτές που χιλιάδες άφησαν την ζωή τους.

Τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα είναι δρακόντεια με τον οικοδεσπότη των εκδηλώσεων, Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να υποδέχεται χαμογελαστός τους επίσημους προσκεκλημένους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς συγκαταλέγονται στους είκοσι αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που είναι καλεσμένοι στην εμβληματική ακτή της Απόβασης, κοντά στο Μπαγέ. Ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν το κάναμε για τιμές και βραβεία»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία σκίασε τις τελετές, ένα ζοφερό σύγχρονο παράδειγμα ζωών και πόλεων που υποφέρουν και πάλι από τον πόλεμο στην Ευρώπη.

Με το χάραμα της αυγής, οκτώ δεκαετίες μετά την απόβαση των συμμαχικών στρατευμάτων σε πέντε παραλίες με κωδική ονομασία - Γιούτα, Όμαχα, Γκολντ, Τζούνο και Σπαθί - ξεκίνησε η ημέρα μνήμης.

Μεταξύ αυτών που ταξίδεψαν στη Νορμανδία περιλαμβάνονται γυναίκες που ήταν μεταξύ των εκατομμυρίων που κατασκεύασαν βομβαρδιστικά, τανκς και άλλα όπλα και έπαιξαν άλλους ζωτικούς ρόλους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι επισκιάστηκαν για πολύ καιρό από τα πολεμικά κατορθώματα των ανδρών.

Οι βετεράνοι επαναλαμβάνουν το μήνυμά τους που ελπίζουν ότι θα ζήσει αιώνια: Ποτέ μην ξεχνάτε.

«Δεν το κάναμε για τιμές και βραβεία. Το κάναμε για να σώσουμε τη χώρα μας» δήλωσε η 98χρονη Άννα Κρίερ, η οποία εργαζόταν στην κατασκευή βομβαρδιστικών B-17 και B-29. «Τελικά βοηθήσαμε να σωθεί ο κόσμος».

Με τους νεκρούς και τους τραυματίες και από τις δύο πλευρές στην Ουκρανία να υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, οι εκδηλώσεις μνήμης για τους περισσότερους από 4.400 νεκρούς των Συμμάχων κατά την Απόβαση στην Νορμανδία και πολλές δεκάδες χιλιάδες άλλους, συμπεριλαμβανομένων των Γάλλων πολιτών, που σκοτώθηκαν στη μάχη της Νορμανδίας που ακολούθησε, είναι γεμάτες με ανησυχίες ότι τα μαθήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου χάνονται.

«Υπάρχουν πράγματα για τα οποία αξίζει να πολεμήσουμε», δήλωσε ο Γουόλτερ Στιτ, ο οποίος πολέμησε σε τανκς και γίνεται 100 ετών τον Ιούλιο, καθώς επισκέφθηκε την παραλία Ομάχα αυτή την εβδομάδα. «Αν και εύχομαι να υπήρχε άλλος τρόπος για να το κάνουμε από το να προσπαθούμε να σκοτώσουμε ο ένας τον άλλον».

«Θα μάθουμε κάποια στιγμή, αλλά εγώ δεν θα είμαι εδώ για αυτό», είπε.

Μακρόν: «Μας δώσατε ένα παράδειγμα που δε θα ξεχάσουμε»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απένειμε τη Λεγεώνα της Τιμής σε 11 Αμερικανούς βετεράνους και σε μια Βρετανίδα βετεράνο. Ανάμεσα στους Αμερικανούς ήταν και ο Έντουαρντ Μπέρτολντ, πιλότος που πραγματοποίησε τις τρεις αποστολές του πάνω από τη Γαλλία τον Μάιο του 1944, πριν λάβει μέρος σε μια επιχείρηση στο Σεντ-Λο, στη Νορμανδία, την ημέρα της Απόβασης στη Νορμανδία. Πέταξε συνολικά 35 πολεμικές αποστολές κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ήρθατε εδώ επειδή ο ελεύθερος κόσμος χρειαζόταν τον καθένα από εσάς και ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα», δήλωσε ο Μακρόν. "Ήρθατε εδώ για να κάνετε τη Γαλλία ένα ελεύθερο έθνος. Σήμερα επιστρέψατε εδώ στο σπίτι σας, αν μου επιτρέπετε να πω".

«Στην σκιά του πολέμου στην Ουκρανία»

Η σύμμαχος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο Ρωσία, η οποία εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία το 2022, δεν προσκλήθηκε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνέδεσε άμεσα τον αγώνα της Ουκρανίας για τη νεαρή δημοκρατία της με τη μάχη για την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας.

«Το να παραδινόμαστε σε τραμπούκους, να υποκύπτουμε σε δικτάτορες είναι απλά αδιανόητο», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Αν το κάναμε αυτό, σημαίνει ότι θα ξεχνούσαμε τι συνέβη εδώ σε αυτές τις αγιασμένες παραλίες».

Ο βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολος Γ' και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ήταν μεταξύ άλλων στην τελετή προς τιμήν των στρατευμάτων που αποβιβάστηκαν εκεί και στην παραλία Sword , ενώ ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό συμμετείχαν σε άλλους στην τελετή για τα καναδικά στρατεύματα στην παραλία Juno.

Στην ομιλία του, ο βασιλιάς είπε στο πλήθος ότι ο κόσμος ήταν τυχερός που μια γενιά «δεν δειλίασε» όταν κλήθηκε.

«Η υποχρέωσή μας να θυμόμαστε αυτό που υποστήριξαν και αυτό που πέτυχαν για όλους μας δεν μπορεί ποτέ να μειωθεί», είπε.

Μιλώντας στα γαλλικά, ο Κάρολος απέτισε επίσης φόρο τιμής στον «αδιανόητο αριθμό» Γάλλων πολιτών που σκοτώθηκαν στη μάχη για τη Νορμανδία, καθώς και στη γενναιότητα και τη θυσία της γαλλικής Αντίστασης.

απόβαση ΝορμανδίαΑδόλφος ΧίτλερΓαλλίαΒασιλιάς ΚάρολοςΕμανουέλ ΜακρόνφασισμόςΟυκρανίαειδήσεις τώρα