Κόσμος|06.06.2024 19:30

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Η Ελλάδα εξελέγη μη μόνιμο μέλος

Newsroom

Μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξελέγη η Ελλάδα, όπως προκύπτει από την ψηφοφορία.

Η Ελλάδα συγκέντρωσε συνολικά 182 ψήφους και θα γίνει μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ την περίοδο 2025 – 2026. Επίσης κατά την ψηφοφορία, εξελέγησαν μη μόνιμα μέλη και η Δανία, ο Παναμάς, η Σομαλία και το Πακιστάν.

Τα πέντε μέλη του συμβουλίου που εξελέγησαν θα ξεκινήσουν τη θητεία τους την 1η Ιανουαρίου, αντικαθιστώντας εκείνα των οποίων η διετής θητεία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου — Μοζαμβίκη, Ιαπωνία, Εκουαδόρ, Μάλτα και Ελβετία.

Και οι πέντε χώρες έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν στο Συμβούλιο Ασφαλείας - το Πακιστάν επτά φορές, ο Παναμάς πέντε φορές, η Δανία τέσσερις φορές, η Ελλάδα δύο φορές και η Σομαλία μία φορά.

Τι είπε ο Γεραπετρίτης

«Συζητήσαμε για την εκλογή της Ελλάδας στη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μια θέση την οποία η Ελλάδα φιλοδοξεί να κρατήσει με σθένος, για να μπορέσει να ενώσει τον Βορρά με τον Νότο, την Ανατολή με τη Δύση, έτσι ώστε να δημιουργήσει μια φωνή λογικής, μια φωνή του Διεθνούς Δικαίου μέσα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για να μπορεί να ακουστεί η φωνή της Ελλάδας και όλων των κρατών που έχουν την ίδια κατανόηση», τόνισε ο κύριος Γεραπετρίτης.

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕΟΗΕειδήσεις τώρα