Κόσμος|08.06.2024 14:23

Ιαπωνία: Λανσάρει εφαρμογή γνωριμιών για να αυξηθούν γάμοι και γεννήσεις

Newsroom

Ο δείκτης γονιμότητας της Ιαπωνίας, ο οποίος σημειώνει κατακόρυφη πτώση εδώ και πολλά χρόνια, έφτασε σε νέο ένα χαμηλό ρεκόρ, με την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της να ενθαρρύνει τους νέους να παντρευτούν και να δημιουργήσουν οικογένειες. Μάλιστα, λανσάρει τη δική της εφαρμογή γνωριμιών!

Ραγδαία πτώση στις γεννήσεις και συρρίκνωση του πληθυσμού 

Το έθνος των 123,9 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε μόνο 727.277 γεννήσεις πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας την Παρασκευή.

Το ποσοστό γονιμότητας -που ορίζεται ως ο συνολικός αριθμός γεννήσεων που πραγματοποιεί μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της- μειώθηκε από 1,26 σε 1,20.

Για να παραμείνει ένας πληθυσμός σταθερός, χρειάζεται ποσοστό γονιμότητας 2,1. Εάν ξεπεραστεί ο αριθμός αυτός, θα υπάρχει μεγάλο ποσοστό γεννήσεων, όπως παρατηρείται στην Ινδία και σε πολλά αφρικανικά έθνη.

Όμως στην Ιαπωνία, ο δείκτης γονιμότητας βρίσκεται πολύ κάτω από αυτό το σταθερό όριο του 2,1 εδώ και μισό αιώνα, λένε οι ειδικοί. Συγκεκριμένα, έπεσε κάτω από αυτό το επίπεδο μετά την παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση του 1973 που ώθησε τις οικονομίες σε ύφεση και δεν ανέκαμψε ποτέ.

Η πτωτική αυτή τάση έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια, με τον αριθμό των θανάτων να ξεπερνά κάθε χρόνο τις γεννήσεις και να προκαλεί τη συρρίκνωση του συνολικού πληθυσμού. Αυτό έχει εκτεταμένες συνέπειες στο εργατικό δυναμικό, την οικονομία, το σύστημα πρόνοιας και τον κοινωνικό ιστό της Ιαπωνίας.

Το 2023, η χώρα κατέγραψε 1,57 εκατομμύρια θανάτους, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας - υπερδιπλάσιος αριθμός από τον αριθμό των γεννήσεων.

Αυξήθηκαν και τα διαζύγια

Και η Ιαπωνία δεν έχει και μεγάλη τύχη στον γάμο - ο αριθμός των γάμων μειώθηκε κατά 30.000 πέρυσι, ενώ ο αριθμός των διαζυγίων αυξήθηκε.

Οι ειδικοί λένε ότι η μείωση αναμένεται να συνεχιστεί για τουλάχιστον αρκετές δεκαετίες και είναι σε κάποιο βαθμό μη αναστρέψιμη λόγω της πληθυσμιακής δομής της χώρας.

Ακόμα και αν η Ιαπωνία αύριο αυξήσει το ποσοστό γονιμότητας, ο πληθυσμός της θα συνεχίσει να μειώνεται μέχρι να εξισορροπηθεί η στρεβλή αναλογία νέων ανθρώπων με ηλικιωμένους.

Ωστόσο, η κυβέρνηση «τρέχει» για να αμβλύνει τις επιπτώσεις, δρομολογώντας νέες κυβερνητικές υπηρεσίες που θα επικεντρωθούν ειδικά σε αυτό το πρόβλημα.

Έχει δρομολογήσει πρωτοβουλίες όπως η επέκταση των εγκαταστάσεων παιδικής φροντίδας, η προσφορά επιδοτήσεων στέγασης στους γονείς και, σε ορισμένες πόλεις, ακόμη και πληρωμή των ζευγαριών για να αποκτήσουν παιδιά.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα βρει το τέλειο ταίρι 

Στο Τόκιο, οι τοπικοί αξιωματούχοι δοκιμάζουν μια νέα προσέγγιση: εγκαινιάζουν μια κυβερνητική εφαρμογή γνωριμιών, η οποία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο δοκιμών και θα είναι πλήρως λειτουργική αργότερα μέσα στο έτος.

«Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε την ως 'το πρώτο βήμα' για να ξεκινήσετε το κυνήγι του γάμου», αναφέρει ο ιστότοπος της εφαρμογής, προσθέτοντας ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για την εύρεση ταιριών παρέχεται από τη μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο.

Οι χρήστες καλούνται να κάνουν ένα «διαγνωστικό τεστ αξιών», ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να βάλουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά ενός μελλοντικού συντρόφου.

«Με βάση τις αξίες σας και τις αξίες που αναζητάτε σε έναν σύντροφο, οι οποίες μπορούν να προσδιοριστούν με τη διενέργεια ενός διαγνωστικού τεστ, η τεχνητή νοημοσύνη θα σας συστήσει ένα συμβατό άτομο», αναφέρεται.

Η εφαρμογή κίνησε το ενδιαφέρον ακόμη και του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, ο οποίος έγραψε στο X: «Χαίρομαι που η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αναγνωρίζει τη σημασία αυτού του θέματος. Αν δεν ληφθούν ριζικά μέτρα, η Ιαπωνία (και πολλές άλλες χώρες) θα εξαφανιστούν!».

Οι ειδικοί δήλωσαν στο CNN ότι αυτό το σενάριο είναι απίθανο. Ο δείκτης γονιμότητας αναμένεται να εξισορροπηθεί κάποια στιγμή και η χώρα θα προσαρμοστεί. Η Ιαπωνία μπορεί να μοιάζει πολύ διαφορετική σε εκείνο το σημείο, από τη δημογραφική της σύνθεση μέχρι την οικονομία και τις εσωτερικές πολιτικές της, αλλά δεν θα εξαφανιστεί έτσι απλά.

Μια εφαρμογή για όσους θέλουν να παντρευτούν!

«Ο γάμος είναι μια απόφαση που βασίζεται στις αξίες του καθενός, αλλά η Μητροπολιτική Κυβέρνηση του Τόκιο εργάζεται για να δώσει ώθηση στο γάμο, ώστε όσοι πιστεύουν ότι "σκοπεύουν να παντρευτούν κάποια στιγμή" να μπορούν να κάνουν αυτό το πρώτο βήμα», αναφέρει η ιστοσελίδα της εφαρμογής γνωριμιών.

Οι χρήστες πρέπει να είναι ανύπαντροι, άνω των 18 ετών «με επιθυμία να παντρευτούν» και να ζουν ή να εργάζονται στο Τόκιο, επισημαίνεται.

Στην ιστοσελίδα της εφαρμογής αναφέρονται και τα μέτρα της κυβέρνησης για την υποστήριξη των ζευγαριών - όπως η παροχή πληροφοριών σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, τη φροντίδα των παιδιών και τη στήριξη της στέγασης, τη συμμετοχή των ανδρών στις οικιακές εργασίες και την ανατροφή των παιδιών και τη συμβουλευτική καριέρας.

υπογεννητικότηταΙαπωνίαγάμοςγεννήσειςγονιμότηταειδήσεις τώρα