Κόσμος|07.06.2024 15:26

Ζελένσκι στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση: «Η Ευρώπη δεν είναι ήπειρος ειρήνης - Κοινός εχθρός ο Πούτιν»

Newsroom

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι η διεθνής σύνοδος κορυφής για την ειρήνη, η οποία θα διεξαχθεί στις 15 και 16 Ιουνίου θα φέρει πιο κοντά την Ουκρανία «στο τέλος του πολέμου».

«Η Ευρώπη δεν είναι πλέον μια ήπειρος ειρήνης» μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ζελένσκι ενώπιον των Γάλλων βουλευτών από το βήμα της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης χαρακτηρίζοντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «κοινό εχθρό» τόσο της χώρας του όσο και της Ευρώπης.

«Ζούμε σε μία εποχή που η Ευρώπη δεν είναι πλέον μια ήπειρος ειρήνης», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος, αφού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «επανέφερε τον ναζισμό και πάλι στην Ευρώπη». Η διεθνής σύνοδος κορυφής για την ειρήνη, η οποία θα διεξαχθεί στις 15 και 16 Ιουνίου θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά την Ουκρανία «στο τέλος του πολέμου», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Η σύνοδος κορυφής για την ειρήνη θα μπορούσε να μας φέρει πιο κοντά στο δίκαιο τέλος αυτού του πολέμου», είπε λίγες ημέρες πριν από την διεθνή διάσκεψη όπου είναι προσκεκλημένες περισσότερες από εκατό χώρες και οργανισμοί, όχι όμως και η Ρωσία, η οποία εξαπέλυσε την επίθεση κατά της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο 2022.

Πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 225 εκ. δολαρίων από ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων, στο περιθώριο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 80 χρόνια από την Απόβαση στη Νορμανδία.

Λίγες ώρες νωρίτερα από τη Νορμανδία ο Τζο Μπάιντεν έκανε παραλληλισμό μεταξύ του αγώνα κατά της τυραννίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και του πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ουκρανία αποκαλώντας «δικτάτορα» τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Επίθεση του Κρεμλίνου στον Μακρόν

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξή του στο Κίεβο και την ετοιμότητά του για άμεση γαλλική ανάμειξη στην σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ σχεδιάζει να προμηθεύσει μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000 στο Κίεβο. Το Κρεμλίνο μάλιστα κατηγόρησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ότι πυροδοτεί εντάσεις στην Ευρώπη με τις, όπως τις χαρακτήρισε, άκρως προκλητικές δηλώσεις του όσον αφορά την Ουκρανία.

ειδήσειςΓαλλίαΕμανουέλ ΜακρόνΒλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώραΒολοντιμίρ Ζελένσκι