Κόσμος | 09.06.2024 08:41

Ευρωεκλογές 2024 – Αυστρία: Έτοιμη για ιστορική νίκη η ακροδεξιά - «Στοπ στην τρέλα της ΕΕ»

Newsroom

Η Αυστρία δεν είναι άπειρη σε σχέση με την ακροδεξιά. Σήμερα όμως το ακροδεξιό λαϊκιστικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) του Χέρμπερτ Κικλ θα μπορούσε να αναδειχθεί για πρώτη φορά ως η ισχυρότερη δύναμη.

Με δεδομένο το γεγονός ότι το φθινόπωρο ακολουθούν εθνικές εκλογές, οι σημερινές κάλπες λειτουργούν αναπόφευκτα ως βαρόμετρο.

Το πρώτο «βραβείο»

Το FPO έχει κερδίσει ήδη ένα «βραβείο». Η γερμανική εφημερίδα BILD ανακήρυξε την προεκλογική αφίσα του ως την «πιο αηδιαστική» αυτών των εκλογών. «Στοπ στην τρέλα της ΕΕ», είναι το κεντρικό σύνθημα και συνοδεύεται από ασπρόμαυρα σκίτσα με πρόσφυγες σε λέμβο, τανκς, ανεμογεννήτριες, πυραύλους και στο κέντρο την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αγκαλιάζονται και να ανταλλάσσουν ένα φιλί. «Κρίση ασύλου», «Πολεμοκαπηλία», «Οικο-κομμουνισμός» και «Κορονο-χάος», γράφει ακόμη η αφίσα. «Το FPO είναι η φωνή του Πούτιν στην Αυστρία», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ντένις Ράντκε, ενώ στο ίδιο πνεύμα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος στην Αυστρία Λαϊκού Κόμματος (OVP) έκανε λόγο για αναπαραγωγή της «προπαγάνδας του εκπροσώπου του Πούτιν, Πεσκόφ». Η ουκρανική πρεσβεία στη Βιέννη διαμαρτυρήθηκε έντονα για «προσβολή του ουκρανικού λαού».

Στις σημερινές εκλογές συμμετέχουν συνολικά επτά κόμματα

Η Αυστρία εκλέγει 20 ευρωβουλευτές και οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι της ανέρχονται σε 6,3 εκατομμύρια. Στις ευρωεκλογές του 2019 ψήφισε το 59,6%. Στις σημερινές εκλογές συμμετέχουν συνολικά επτά κόμματα, τα πέντε που εκπροσωπούνται στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (OVP, SPO, FPO, Πράσινοι, Neos), το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPO) και η λίστα DNA, με κεντρικό θέμα την κριτική στα μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Τα δύο τελευταία έπρεπε να συγκεντρώσουν 2.600 υπογραφές προκειμένου να εξασφαλίσουν το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές. Οι κάλπες κλείνουν σταδιακά στη χώρα από τις 13:00 (τοπική ώρα) έως τις 17:00, με τελευταία τη Βιέννη.

ΕυρωεκλογέςΑυστρίαευρωεκλογές 2024κόμματαειδήσειςειδήσεις τώρα