Κόσμος|09.06.2024 14:36

Γάζα: Τουλάχιστον 274 νεκροί σε βομβαρδισμούς, κατά την επιχείρηση διάσωσης των ισραηλινών ομήρων

Newsroom

 Τουλάχιστον 274 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 698 τραυματίστηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Νουσέιρατ στην κεντρική Γάζα κατά τη διάρκεια επειχείρησης διάσωσης των 4 ομήρων, όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 37.084 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 84.494 από την 7η Οκτωβρίου, αναφέρει το υπουργείο.

Η επιχείρηση κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Νουσέιρατ πραγματοποιήθηκε για τη διάσωση 4 ομήρων - τους Νόα Αργκαμάνι, ΑλμόγκΜείρ Τζαν, Αντρέι Κοζλόφ και Σλόμι Ζιβ - που είχαν απαχθεί από μαχητές της Χαμας από το μουσικό φεστιβάλ Nova στις 7 Οκτωβρίου. Οι όμηροι από τις ισραηλινές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια «μιας δύσκολης ειδικής επιχείρησης», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

«Διαπράττοντας φρικτές σφαγές, ο εχθρός κατάφερε να απελευθερώσει ορισμένους από τους κρατουμένους, όμως την ίδια στιγμή σκότωσε άλλους, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης» είπε ο Αμπού Ομπέιντα, ο εκπρόσωπος τύπου της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν βρίσκεται σε θέση να επαληθεύει αυτές τις πληροφορίες από ανεξάρτητη πηγή.

Τι δήλωσε η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ

Δηλώνοντας πως είναι «ανακουφισμένη» από την απελευθέρωση των ομήρων, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη Φραντσέσκα Αλμπανέζε εξέφρασε ταυτόχρονα τη λύπη της πως αυτό έγινε «με τίμημα τουλάχιστον 200 Παλαιστίνιους, μεταξύ αυτών παιδιά, νεκρούς και περισσότερους από 400 τραυματίες». «Αυτός ο τρόμος πρέπει να σταματήσει», είπε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στη Νουσέιρατ, ο Χαλίλ Αλ-Ταχράουι περιέγραψε πως άκουσε πυροβολισμούς και κρότους από οβίδες από το καταφύγιό του. «Τα ισραηλινά αεροσκάφη άρχισαν να μας βομβαρδίζουν (…) προκειμένου να καλύψουν την επιχείρηση απόσυρσης», είπε ο ίδιος.

Ο ισραηλινός στρατός άφησε πίσω του ένα τοπίο απόλυτου ολέθρου, σύμφωνα με τις εικόνες που έχει καταγράψει το AFPTV: καμένα αυτοκίνητα, διαλυμένα κτίρια, φωτιές και αποκαΐδια.

Διακρίνονται άνδρες να προσπαθούν να ανοίξουν δρόμο μεταξύ των συντριμμιών επιχειρώντας να σβήσουν τις φλόγες ή να σώσουν τραυματίες. Άλλοι έχουν συγκεντρωθεί γύρω από πτώματα που έχουν τυλίξει σε κουβέρτες.

«Δεν γνωρίζουμε τι συνέβη. Καθόμασταν ήρεμα και, ξαφνικά, ακούσαμε τους βομβαρδισμούς. Ήμασταν 50 άνθρωποι που κρυφτήκαμε και είδαμε πυραύλους να πετούν πάνω από τα κεφάλια μας», αφηγείται μια άλλη κάτοικος της Νουσέιρατ, η οποία δεν θέλησε να δώσει το όνομά της.

ΙσραήλΠαλαιστίνιοιΓάζαΛωρίδα της Γάζαςειδήσεις τώρα