Κόσμος|09.06.2024 19:45

Ευρωεκλογές 2024 - Γαλλία: Το 45,26% ψήφισε μέχρι τις 5 το απόγευμα – Προς ρεκόρ συμμετοχής από το 1999

Newsroom

Ελεύθερη πτώση των ποσοστών του κόμματός του αναμένεται να δει ο Εμανουέλ Μακρόν στις Ευρωεκλογές 2024 στη Γαλλία. Η μικρή αύξηση της συμμετοχής των Γάλλων ψηφοφόρων στις κάλπες των Ευρωεκλογών φαίνεται ότι αποδίδεται και στην κινητοποίηση των οπαδών του Εθνικού Μετώπου για να επιβεβαιώσουν τη δυναμική θριάμβου του κόμματος της Μαρί Λεπέν όπως και των Σοσιαλιστών που πασχίζουν να ανακάμψουν.

Η πρώτη εικόνα, δυόμισι ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, δείχνει ότι υπάρχει περίπτωση η συμμετοχή των ψηφοφόρων να φτάσει ακόμη και σε υψηλό 30 ετών. Μέχρι τις 5 το απόγευμα, συγκεκριμένα, είχε προσέλθει να ψηφίσει το 45,26% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων – ποσοστό περίπου δύο μονάδες πάνω από αυτό που καταγράφηκε, την ίδια ώρα, το 2019. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκλογικών αναλυτών, το επίπεδο συμμετοχής βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο για να φτάσει στο υψηλότερο σημείο τουλάχιστον από το 1999 και μετά.

Θρίαμβος της Λεπέν

Στη Γαλλία, οι ψηφοφόροι ανέρχονται σε 49,5 εκατομμύρια. Εκλέγουν 81 ευρωβουλευτές ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, την αμιγώς μεγαλύτερη εθνική Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συγκροτήσει το Εθνικό Μέτωπο, εκλέγοντας πάνω από 30 ευρωβουλευτές.

Οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 21.00 ώρα Ελλάδας όταν και θα κλείσουν οι κάλπες. Νωρίτερα το μεσημέρι ψήφισε και ο Εμανουέλ Μακρόν στην Le Touquet, τον τουριστικό προορισμό στη βόρεια ακτή της χώρας, όπου έχει ιδιόκτητο σπίτι με τη σύζυγό του.

ΓαλλίαακροδεξιάΛε πενΕυρωεκλογέςειδήσεις τώραευρωεκλογές 2024