Κόσμος|09.06.2024 22:00

Ευρωεκλογές 2024 – Γαλλία: Εθνικές εκλογές ζητά από τον Μακρόν η ακροδεξιά Λεπέν μετά τη σαρωτική νίκη

Newsroom

Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν σημείωσε μία σαρωτική νίκη στις Ευρωεκλογές 2024 στη Γαλλία καθώς το κόμμα της, ο Εθνικός Συναγερμός, επιβεβαίωσε τις δημοσκοπήσεις ότι θα έβγαινε πρώτο στις ευρωπαϊκές κάλπες. Το κόμμα τονίζει ότι, το εκλογικό μήνυμα των Ευρωεκλογών απευθύνεται σε όλη την Ευρώπη, η οποία «πρέπει να αλλάξει δρόμο», ενώ θέτει σαφώς θέμα κυβερνητικής επάρκειας.

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός κερδίζει 31,8% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll του ινστιτούτου Ipsos, που μεταδόθηκε από τη γαλλική τηλεόραση. Έτσι, το κόμμα Λεπέν, συγκέντρωσε διπλάσιο ποσοστό του LFEM, του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο τα exit polls δίνουν στο 15,2%. Οι σοσιαλιστές λαμβάνουν 14% ενώ η ανυπότακτη Γαλλία, 8,7%.

«Ένας άνεμος ελπίδας σηκώθηκε πάνω από τη Γαλλία»

Ο Ζορντάν Μπαρντελά, επικεφαλής υποψήφιος του Εθνικού Συναγερμού για της ευρωεκλογές, έθεσε σαφώς θέμα κυβερνητικής επάρκειας του Μακρόν και των υπουργών του, καλώντας του να δρομολογήσουν τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών. «Οι Γάλλοι πολίτες, δίνοντας στον Εθνικό Συναγερμό το 30% των ψήφων, έδωσαν την ετυμηγορία τους. Χαιρετίζουμε αυτό το αποτέλεσμα με ταπεινότητα και σοβαρότητα. Οι συμπατριώτες μας εξέφρασαν την επιθυμία τους για αλλαγή», είπε ενώ πρόσθεσε πως, «αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα, που απευθύνεται στους Ευρωπαίους ηγέτες, σηματοδοτεί την επιθυμία (των Γάλλων να δουν την Ευρώπη να αλλάζει δρόμο). Ένας άνεμος ελπίδας σηκώθηκε πάνω από τη Γαλλία και μόλις αρχίζει να απλώνεται».

Τέλος, απευθυνόμενος προς τον Γάλλο πρόεδρο, είπε ότι, «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να μείνει κωφός. Πρέπει να εγκαταλείψει την ατζέντα που θέλει να εφαρμόσει, όπως η διάλυση του συνταξιοδοτικού»

ακροδεξιοίΕυρωεκλογέςειδήσεις τώραΜαρίν Λεπένευρωεκλογές 2024ΓαλλίαΕμανουέλ Μακρόν