Κόσμος|10.06.2024 10:24

Ευρωεκλογές 2024: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της Ευρώπης

Newsroom

Κρίσιμες ήταν οι χτεσινές ευρωεκλογές για την Ευρώπη, με το αποτέλεσμα των καλπών να προκαλεί κλυδωνισμούς, με την επόμενη ημέρα να βρίσκει χώρες σε αναταραχή. 

Η ακροδεξιά κέρδισε δύναμη, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι πέρασαν μια δύσκολη νύχτα, ενώ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δέχτηκε μεγάλο χτύπημα από την Μαρίν Λεπέν που τον ώθησε να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές.

Το Politico έφτιαξε έναν αναλυτικό οδηγό με τους κερδισμένους και τους χαμένους της επόμενης ημέρας:

Οι κερδισμένοι:

Ούρσουλα φον ντερ Λάειν

Η σημερινή πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάειν μπορεί να σχηματίσει συνασπισμό με τους Σοσιαλιστές, τους Φιλελεύθερους και του δικού της κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Μαζί, αυτές οι τρεις ομάδες -που την υποστήριξαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της- αναμένεται να έχουν περίπου 407 ψήφους στο Σώμα.

Αν και χρειάζεται μόνο 361 ψήφους στο Κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, η πιθανότητα αποστασίας σημαίνει ότι η νίκη της δεν είναι ακόμη τελειωμένη υπόθεση. Θα χρειαστεί επίσης την υποστήριξη των εθνικών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Παρόλα αυτά, το ΕΛΚ είναι σε θέση να την προωθήσει. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο ηγέτης του ΕΛΚ, κάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Εμανουέλ Μακρόν να στηρίξουν τη φον ντερ Λάιεν για πέντε ακόμη χρόνια.

Το ΕΛΚ κέρδισε στη Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο, τη Λετονία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Κροατία και την Ελλάδα. Πήρε επίσης έξι έδρες στις Κάτω Χώρες, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Τζόρτζια Μελόνι

Η ηγέτιδα της ιταλικής δεξιάς κέρδισε τις ευρωεκλογές στην Ιταλία, ξεπερνώντας κατά πολύ τα ποσοστά των αντιπάλων της. Αυτό την καθιστά, μαζί με τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ, έναν από τους λίγους ηγέτες μεγάλης χώρας της ΕΕ που επέστρεψαν με νίκη. Μάλιστα, φαίνεται να έχει βελτιώσει το ποσοστό της σε σχέση με τις εκλογές του 2022.

Η ακροδεξιά

Η νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν ήταν η πιο αξιοσημείωτη των ευρωεκλογών, καθώς λόγω του ποσοστού που συγκέντρωσε, ανάγκασε τον Μακρόν να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές.

Τα ακροδεξιά κόμματα ήρθαν επίσης πρώτα στην Αυστρία, ισοψήφισαν στην πρώτη θέση στην Ολλανδία και ήρθαν δεύτερα στη Γερμανία και τη Ρουμανία. Και το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ μπήκε επίσης στο Ευρωκοινονοβούλιο.

Οι Σοσιαλιστές

Αν και δεν ήταν εκθαμβωτικά τα αποτελέσματα, τα κεντροαριστερά κόμματα της Ευρώπης κράτησαν τη γραμμή, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση σε μεγάλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία και την τρίτη θέση στη Γαλλία, όπου ο Ραφαέλ Γκλουκσμάν φαίνεται να έχει αναστήσει την κεντροαριστερά.

Ωστόσο, στη Γερμανία, οι Σοσιαλιστές του Σολτς ήρθαν τρίτοι, πίσω από το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Πέτερ Μαγιάρ

Σύμμαχος που μετατράπηκε σε αντίπαλο του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο Μαγιάρ κατέλαβε τη θέση του στην ουγγρική αντιπολίτευση, κερδίζοντας περίπου το 30% των ψήφων.

Ρομπέρτα Μετσόλα

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Μάλτας εξασφάλισε στο κόμμα της μια επιπλέον έδρα. Τα μαλτέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι έγινε η υποψήφια ευρωβουλευτής της χώρας με τις περισσότερες ψήφους από τότε που η χώρα εντάχθηκε στην ΕΕ.

Και οι μεγάλοι χαμένοι είναι:

Εμανουέλ Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος υπέστη μεγάλο πλήγμα αφού το κόμμα του ήρθε δεύτερο, μόλις μπροστά από τους Σοσιαλιστές. Η επικρατέστερη υποψήφιά του, η Βαλερί Χαγιέρ, θα επιστρέψει «κουτσαίνοντας» στις Βρυξέλλες, αφού έχει επανειλημμένα υποσκελιστεί από τους άνδρες συμμάχους της, και όχι μόνο από τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Αττάλ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματός της Renew, ο Αττάλ της απαγόρευσε ακόμη και να επιβιβαστεί στο τρένο από το Παρίσι προς τις Βρυξέλλες το βράδυ της Κυριακής.

Όλαφ Σολτς

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Γερμανού καγκελάριου συνετρίβησαν από τους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες και την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Με μόλις 14% των ψήφων, το SPD έλαβε το χειρότερο αποτέλεσμα σε εθνικές εκλογές εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Ο Σολτς πιέζεται να κάνει μια κίνηση α λα Μακρόν και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Οι Πράσινοι

Μετά από μια ισχυρή επίδοση το 2019, οι Πράσινοι υπέστησαν συντριβή στη Γερμανία, καθώς από 21 έδρες έμειναν με περίπου 12, με το ζόρι επιβίωσαν στη Γαλλία και έχασαν στην Πορτογαλία.

Συνολικά έχασαν περίπου 20 έδρες σε μια ζοφερή νύχτα για τους αγωνιστές του κλίματος. Δείχνοντας ένα γενναίο πρόσωπο, ένας από τους επικεφαλής υποψηφίους του κόμματος, ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Μπας Έικουτ, δήλωσε ότι οι Πράσινοι θα επιδιώξουν να διαδραματίσουν έναν «εποικοδομητικό ρόλο» στις συνομιλίες για τον συνασπισμό. Και αυτό, αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενδιαφέρεται να συνομιλήσει μαζί τους.

Βίκτορ Όρμπαν

Ο Ούγγρος εθνικιστής ηγέτης τα πήγε χειρότερα απ' ό,τι αναμενόταν, αφού αντιμετώπισε μια σφοδρή πρόκληση από τον Μαγιάρ. Ενώ το κόμμα του, το Fidesz, έλαβε το 43,8% των ψήφων, ήταν το χειρότερο αποτέλεσμά του σε εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρόλα αυτά, οι Βρυξέλλες θα παρακολουθούν αν θα χειραγωγήσει τους ευρωβουλευτές του στην εθνικιστική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, δίνοντας άλλη μια ώθηση στον Μελόνι.

Ματέο Σαλβίνι

Το κόμμα της Λέγκας του Ιταλού αντιπροέδρου της κυβέρνησης, το οποίο έλαβε το 34% των ψήφων το 2019 και σήμερα προεδρεύει της ακροδεξιάς ομάδας «Ταυτότητα και Δημοκρατία», έλαβε λιγότερο από 9% αυτή τη φορά, γεγονός που το φέρνει στο ίδιο επίπεδο με το Forza Italia (το οποίο κατέβηκε με το όνομα του αείμνηστου Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο ψηφοδέλτιο). Τo Politico λέει μάλιστα «ciao (αντίο)» στον Σαλβίνι. 

Οικονομία, μεταναστευτικό και πόλεμος - Οι ανησυχίες των ψηφοφόρων της Ευρώπης

Σύμφωνα με το Reuters, η οικονομία, η μετανάστευση και οι διεθνείς συγκρούσεις ήταν οι κυριότερες ανησυχίες των ψηφοφόρων στις εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με στοιχεία από τις μεγαλύτερες χώρες-μέλη που δόθηκαν τη Δευτέρα.

Τα προσωρινά αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το βράδυ της Κυριακής έδειξαν κέρδη για τα εθνικιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα που έκαναν εκστρατεία με ψηφοδέλτια που περιλάμβαναν την πάταξη της μετανάστευσης, τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών και την κατάργηση των πράσινων πολιτικών.

Η βελτίωση της οικονομίας και η μείωση του πληθωρισμού κατέχουν την υψηλότερη θέση για τους πολίτες που ρωτήθηκαν ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που επηρεάζει την ψήφο τους, σε έρευνα της πλατφόρμας δημοσκοπήσεων Focaldata, την οποία μοιράστηκε με το Reuters.

Οι διεθνείς συγκρούσεις και ο πόλεμος ήταν η δεύτερη σημαντικότερη ανησυχία, ακολουθούμενη από τη μετανάστευση και τους αιτούντες άσυλο, στη δημοσκόπηση που έγινε σε 6.000 πολίτες στις πέντε μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ με βάση τον πληθυσμό - Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία - καθώς και στη Σουηδία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου, λίγες μέρες πριν την έναρξη των ευρωεκλογών.

Οι ερωτηθέντες έβαλαν την κλιματική αλλαγή στην πέμπτη θέση του καταλόγου των θεμάτων που επηρεάζουν την ψήφο τους, πίσω από τη «μείωση της ανισότητας» που κατέλαβε την τέταρτη θέση.

Τα πράσινα κόμματα της Ευρώπης ήταν από τους μεγαλύτερους χαμένους στις εκλογές της ΕΕ, με τα αρχικά αποτελέσματα να δείχνουν ότι θα χάσουν 18 έδρες και θα καταλήξουν με 53 ευρωβουλευτές της ΕΕ.

Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή κατέλαβε την τρίτη θέση στη Σουηδία και την Ισπανία, η τελευταία από τις οποίες έχει υποστεί πολυετείς ξηρασίες που έγιναν πιο σοβαρές λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στη Γαλλία, την Ιταλία και την Πολωνία, οι ψηφοφόροι δήλωσαν ότι οι οικονομικές ανησυχίες ήταν το κυριότερο στοιχείο που επηρέασε την ψήφο τους, με τη μετανάστευση να βρίσκεται στη δεύτερη θέση στη Γαλλία και τον πόλεμο να αποτελεί τη δεύτερη ανησυχία στην Ιταλία και την Ισπανία.

Οι Γερμανοί κατέταξαν τη μετανάστευση και τους αιτούντες άσυλο ως την πρώτη τους ανησυχία. Ακολουθούν οι πόλεμοι και η οικονομία.

ΕυρώπηΕυρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΤζόρτζια ΜελόνιΟύρσουλα φον ντερ Λάιενευρωεκλογές αποτελέσματαΕυρωεκλογέςειδήσεις τώραΕμανουέλ Μακρόνευρωεκλογές 2024Όλαφ ΣολτςΜαρίν Λεπέν