Κόσμος|10.06.2024 13:46

POLITICO: Ο «ζυγός» της Ευρώπης... γέρνει προς τα δεξιά - Η επικράτηση της ακροδεξιάς στη Γαλλία το πιο δυσοίωνο σημάδι

Newsroom

Το πολιτικό κέντρο βάρους της Ευρώπης... γέρνει προς τα δεξιά. Τα κεντροδεξιά και ακροδεξιά κόμματα κατέκτησαν ανησυχητικά μεγάλο αριθμό εδρών από τις ευρωεκλογές της Κυριακής στις πολυπληθέστερες χώρες: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία.

Η Γαλλία ηγήθηκε της δεξιάς με συντριπτική νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, η οποία οδήγησε τον φιλελεύθερο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει το γαλλικό κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Στη Γερμανία, η κεντροδεξιά πέτυχε μια άνετη νίκη, με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να έρχεται δεύτερη και να κερδίζει τους Σοσιαλιστές του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Μια Ευρώπη που προσπαθεί να «ξορκίσει τα φαντάσματα» του φασισμού

Οι ψηφοφόροι σε 27 χώρες ψήφισαν για να επιλέξουν 720 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα οποία θα υπηρετήσουν τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο πρώτος κύριος ρόλος τους θα είναι να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τον κύριο υποψήφιο για την κορυφαία θέση της Ευρώπης: τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε μια ήπειρο που προσπαθεί να «ξορκίσει τα φαντάσματα» του φασισμού εδώ και οκτώ δεκαετίες, οι διαστάσεις της παρουσίας της ακροδεξιάς θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα συζήτησης.

Αν και είναι εξαιρετικά απίθανο να είναι σε θέση να συνεργαστούν ως ενιαία ομάδα μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -χάρη στις διαφωνίες σε θέματα όπως η Ρωσία- θα είναι σε θέση να επηρεάσουν τη συνολική κατεύθυνση της ΕΕ, σε όλα τα θέματα, από τη μετανάστευση μέχρι τις πολιτικές για το κλίμα. 

Η Γαλλία το πιο δυσοίωνο προειδοποιητικό μήνυμα

Το πιο δυσοίωνο προειδοποιητικό μήνυμα για το μέλλον της ΕΕ είναι η Γαλλία, δεδομένης της κλίμακας της νίκης της ακροδεξιάς επί του Μακρόν. Όλα τα μάτια στρέφονται τώρα στο κατά πόσον το λαϊκιστικό κύμα της Γαλλίας μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική του μέσω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών και των προεδρικών εκλογών του 2027 -όπου μια νίκη της ακροδεξιάς ηγέτιδας Μαρίν Λεπέν θα απειλούσε να προκαλέσει αναταραχή σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η επίσημη νικήτρια της χθεσινής (9/6) βραδιάς ήταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, της οποίας το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο μπλοκ στο Κοινοβούλιο.

Η κύρια πρόκληση για τη φον ντερ Λάιεν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι αν θα μπορέσει να επιτύχει μια συμφωνία με τα παραδοσιακά κεντρώα κόμματα -τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους- για τη δημιουργία μιας πλειοψηφίας 361 ή περισσότερων βουλευτών στο Κοινοβούλιο.

Ούρσουλα φον ντερ ΛάιενΕυρωεκλογέςειδήσεις τώραΓαλλίαευρωεκλογές αποτελέσματαευρωεκλογές 2024ακροδεξιά