Κόσμος|11.06.2024 08:07

Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν: Στο επίκεντρο η πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Newsroom

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί σήμερα (11/6) με τους ηγέτες της ισραηλινής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της νέας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή με σκοπό να προωθήσει το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας υπέρ του οποίου τάχθηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μετά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ θα έχει συναντήσεις το πρωί στο Τελ Αβίβ με τον Μπένι Γκαντς, που παραιτήθηκε προ ημερών από την κυβέρνηση πολέμου, κατόπιν με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, προτού μεταβεί στην Ιορδανία.

Η όγδοη επίσκεψη Μπλίνκεν

Η όγδοη περιοδεία του κ. Μπλίνκεν στην περιοχή μετά το ξέσπασμα του πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακο καταγράφεται ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες (10/6) αμερικανικό σχέδιο απόφασης που τάσσεται υπέρ της πρότασης για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Το κείμενο, το οποίο «χαιρετίζει» την πρόταση, όπως παρουσιάστηκε την 31η Μαΐου από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, έλαβε 14 ψήφους· η Ρωσία επέλεξε την αποχή.

«Αυτό το Συμβούλιο έστειλε σαφές μήνυμα στη Χαμάς: δεχτείτε την (πρόταση για) κατάπαυση του πυρός που είναι πάνω στο τραπέζι. Το Ισραήλ την έχει ήδη αποδεχθεί και οι μάχες μπορεί να σταματήσουν σήμερα αν η Χαμάς κάνει το ίδιο», σχολίασε η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

«Χαιρέτισε» την απόφαση η Χαμάς

Με ανακοίνωσή της η Χαμάς «χαιρέτισε» την απόφαση του ΣΑ, υπογραμμίζοντας πως «επιθυμεί να συνεργαστεί με τους αδελφούς μεσολαβητές για να αρχίσουν έμμεσες διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή αυτών των αρχών».

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα παραπέμπει έτσι στις πάγιες απαιτήσεις του: τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μαχμούντ Αμπάς, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, που έχει έδρα τη Δυτική Όχθη αλλά καλείται να διαδραματίσει ρόλο την επαύριον του πολέμου στον θύλακο, χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

ειδήσεις τώραΗΠΑειδήσειςΑντονι ΜπλίνκενΛωρίδα της ΓάζαςΙσραήλ