Κόσμος|11.06.2024 16:50

Πολιτικός σεισμός στη Γαλλία: Ο πρόεδρος της Γκωλικής Δεξιάς θέλει συνασπισμό με τη Λεπέν

Newsroom

Τη συγκρότηση συμμαχίας με την γαλλική ακροδεξιά πρότεινε ο πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Les Republicains Ερίκ Σιοτί προκαλώντας αντιδράσεις στο κόμμα του, με πολλά μέλη να ζητούν την παραίτησή του

«Λέμε τα ίδια πράγματα, άρα ας σταματήσουμε να κάνουμε μία φανταστική αντιπολίτευση», δήλωσε ο Ερίκ Σιοτί στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1. Ο Ερίκ Σιοτί δήλωσε ότι έχει ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις με την Μαρίν Λεπέν και τον Ζορντάν Μπαρντελά του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού.

«Πρέπει να ορθώσουμε μια δύναμη απέναντι στην ανικανότητα του μακρονισμού και στον κίνδυνο των «Ανυπότακτων» [ριζοσπαστική Αριστερά], είπε ο Σιοτί.

Αντιδράσεις

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Les Republicains αριθμεί σήμερα 61 βουλευτές, πολλοί από τους οποίους δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις του προέδρου Ερίκ Σιοτί.

«Εκτιμώ ότι δεν μπορεί πλέον να είναι πρόεδρος του κινήματός μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας και μέλος του κόμματος LR, Ζεράρ Λαρσέ.

Προς το παρόν, έχει κερδίσει την επιδοκιμασία της επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν που έσπευσε να χαιρετίσει την «θαρραλέα επιλογή» του. Το νούμερο δύο στην ευρωλίστα, Σελίν Ιμάρ, δήλωσε από την πλευρά της ότι υποστηρίζει την πρωτοβουλία Σιοτί. «Απέναντι στον κίνδυνο μιας αριστερής συμμαχίας και απέναντι στην ανικανότητα της κυβέρνησης, η οποία αφήνει ανυπεράσπιστη τη Γαλλία, είναι επείγουσα η αναδιάταξη της χώρας!», δήλωσε

Την ίδια ώρα στις τάξεις του γκωλικού κόμματος, πολλές είναι οι φωνές που υψώθηκαν κατά της συμμαχίας αυτής: ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέρ, ο οποίος υπήρξε πάντα αντίθετος στην προσέγγιση με την ακροδεξιά, διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να επικυρώσει μία συμμαχία με τον Εθνικό Συναγερμό».

Καλώντας τον Ερίκ Σιοτί να παραιτηθεί έγραψε στο Χ: «Πιστεύω ότι δεν μπορεί να είναι πλέον πρόεδρος του κινήματός μας»

Ο πρόεδρος των γερουσιαστών του κόμματος Les Republicains, ο Μπρουνό Ρεταγιό, κατήγγειλε «μία προσωπική γραμμή», η οποία σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του γκωλικού κόμματος στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση Ολιβιέ Μαρλέ, «δεν δεσμεύει κανέναν».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν χαρακτήρισε «επαίσχυντη» την απόφαση του Σιοτί.

Μαρίν ΛεπένΓαλλίαακροδεξιάειδήσεις τώρα