Κόσμος|12.06.2024 08:14

Φωτιά στην Κύπρο: Νύχτα αγωνίας στην Πάφο - Εκκενώθηκαν οικισμοί

Newsroom

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Κύπρο, καθώς εκτός ελέγχου είναι η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Πάφο.

Η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης (11/06) μεταξύ των κοινοτήτων Ψάθι και Πολέμι στην Πάφο και λόγω του δύσβατου της περιοχής και των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε προς τις κοινότητες Κούρτακα, Λεμώνα και Χούλου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η πυρκαγιά καθηλώθηκε στα όρια της Χούλους και δεν προχώρησε. Με το πρώτο της ημέρας, σήμερα (12/6) τρία αεροπλάνα πυρόσβεσης άρχισαν ρίψεις νερού στην περιοχή, μεταδίδει η Καθημερινή της Κύπρου.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Κέντρο, η πυρκαγιά παραμένει εκτός ελέγχου και επιχειρούν πτητικά μέσα και ακόμη να καθοριστεί η έκταση της πυρκαγιάς.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Σε δηλώσεις του στο Συντονιστικό Κέντρο που έχει στηθεί στον Άγιο Δημητριανό, ο Αρχιπύραρχος Νίκος Λογγίνος είπε πως κατά την διάρκεια της νύχτας έγινε οριοθέτηση της πυρκαγιάς και παρέμειναν δυνάμεις, όσες χρειάζονται για να επιβλέπουν ολόκληρη την περίμετρο της πυρκαγιάς, ούτως ώστε να μην υπάρχουν οποιεσδήποτε αναζωπυρώσεις. Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες ο κ. Λογγίνος ανέφερε πως οι άνεμοι την Τρίτη ήταν 4- 5 μποφόρ ωστόσο και η ίδια η πυρκαγιά δημιουργεί επιπρόσθετα κάποια μποφόρ για αυτό εξελίχτηκε η πυρκαγιά με τόσους γρήγορους ρυθμούς. Πρόσθεσε πως ύστερα από ενημέρωση της οποίας έτυχε και σήμερα Τετάρτη οι άνεμοι θα πνέουν 3- 4 μποφόρ. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως οριοθετώντας την πυρκαγιά να μπορέσουν να την κατασβήσουν εντελώς λαμβάνοντας υπόψη και την ένταση του ανέμου, κατέληξε.

Την ίδια στιγμή τιτάνιες προσπάθειες καταβλήθηκαν και για την απομάκρυνση ζώων που φέρονται να είχαν τραυματιστεί από την πύρινη λαίλαπα. Παράλληλα, 48 κάτοικοι κοινοτήτων που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία της Πάφου.

ΚύπροςπυροσβεστικήΠάφοςειδήσειςφωτιάειδήσεις τώρα