Πιο κοντά και συνάντηση Ερντογάν - Οζέλ με αφορμή την Κύπρο
Μαρία ΖαχαράκηΠαρά τις έντονες πολιτικές διαφορές, που εξακολουθούν να χωρίζουν την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση στην Τουρκία, ένα ζήτημα ενώνει αδιαμφισβήτητα τις δύο πλευρές: η εθνική σημασία της Κύπρου. Σε μια έντονα σημειολογική κίνηση, που υπογραμμίζει την ενότητα στα εθνικά θέματα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ, συμφώνησαν να παραστούν μαζί στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανταπέδωσε την Τρίτη 11 Ιουνίου την επίσκεψη του Οζέλ στα κεντρικά γραφεία του CHP στην Άγκυρα, ανοίγοντας την πόρτα σε έναν διάλογο συναίνεσης σε πολλά θέματα. Ο ήπιος τόνος των δηλώσεων και από τις δύο πλευρές χαρακτηρίστηκε ως σημάδι μιας «νέας εποχής στην πολιτική».
Στη συνάντηση, ο Ερντογάν τόνισε ιδιαιτέρως όμως την ανάγκη για κοινή στάση στα εθνικά θέματα, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την ενότητα απέναντι στις πολιτικές γενοκτονίας του Ισραήλ στη Γάζα και ζητώντας από τον Οζέλ να συμμετάσχουν μαζί στις εκδηλώσεις στην Κύπρο.
Μετά τη συνάντηση διάρκειας μιάμισης ώρας, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε στον Οζέλ να παρουσιάσουν ενιαίο μέτωπο στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, μαζί με το CHP και άλλα κόμματα.
«Φιλοδοξούμε να γιορτάσουμε από κοινού την 50ή επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης στην ΤΔΒΚ. Το θέμα αυτό θα εξεταστεί από τον πρόεδρο του CHP και τους αρμόδιους αξιωματούχους σύμφωνα με το πρόγραμμά τους», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ.
Αν και χωρίζει το χάος την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, η παρουσία τους δίπλα-δίπλα στις επετειακές εκδηλώσεις αποδεικνύει ότι στα εθνικά ζητήματα υπάρχει κοινό έδαφος.
Οι αντίθετες ατζέντες και προτεραιότητες Ερντογάν-Οζέλ
Όσον αφορά άλλα θέματα, πάντως, στην κρίσιμη συνάντηση για το πολιτικό μέλλον της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ, άνοιξαν δύο διαφορετικές ατζέντες.
Ενώ ο Οζέλ επικεντρώθηκε στα προβλήματα που ταλανίζουν τον τουρκικό λαό, όπως η ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού, η βελτίωση των συντάξεων και η στήριξη των θυμάτων του σεισμού, ο Ερντογάν έθεσε ως κύριο θέμα την αναθεώρηση του συντάγματος.
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης υπογράμμισε την ανάγκη για μακροοικονομικές λύσεις και δίκαιο φορολογικό σύστημα, προτείνοντας μάλιστα τη συνεργασία των οικονομικών επιτροπών του CHP με τον υπουργό Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ. Ο Ερντογάν απάντησε ότι ο Σιμσέκ θα ενημερώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα ενός νέου συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να απαλλαγεί από το σύνταγμα του πραξικοπήματος μέσω πολιτικής συναίνεσης.
Ο Οζέλ φέρεται να απάντησε, πάντως, ότι ένα νέο σύνταγμα δεν ήταν μεταξύ των πρωταρχικών προσδοκιών του λαού, που αντιμετωπίζει σήμερα οξέα προβλήματα.
Υπόθεση Καβάλα
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Οζγκιούρ Οζέλ, έθεσε κι άλλα καίρια ζητήματα, πολιτικής φύσεως, όπως η υπόθεση του πάρκου Γκεζί και ο διορισμός επιτρόπου στο δήμο Χακιάρι στη θέση του εκλεγμένου Κούρδου δημάρχου.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι οι διορισμοί επιτρόπων δεν στοχεύουν συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα και τόνισε την ανάγκη διατήρησης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.
Ωστόσο, η υπόθεση του φυλακισμένου επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα φαίνεται να είναι το κλειδί για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με στόχο τη συνταγματική αναθεώρηση
Ο φάκελος Καβάλα στον Ερντογάν
Ο αρθρογράφος της Χουριέτ, Αμπντουλκαντίρ Σελβί, γνωστός για τις πηγές του μέσα στο προεδρικό μέγαρο, αποκαλύπτει ότι ο φάκελος Καβάλα έχει φτάσει στα χέρια του προέδρου Ερντογάν. Ο Καβάλα κατηγορείται για χρηματοδότηση των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί το 2013, και η υπόθεσή του εξετάζεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αν και η αποτυχία της Τουρκίας να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με τον Καβάλα έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της Ευρώπης, η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να επανεξετάσει την υπόθεση, πιθανόν ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής στρατηγικής.
Σύμφωνα με τον Αμπντουλκαντίρ Σελβί, ο δικηγόρος του φυλακισμένου Τούρκου επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα ζήτησε «ακύρωση υπέρ του νόμου». Μετά την αίτηση, δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη έστειλε το φάκελο Καβάλα στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο φάκελος εξετάζεται από δικαστή που διορίζεται από το υπουργείο. Με βάση την απόφαση του δικαστή, η υπόθεση μπορεί να σταλεί στο Ακυρωτικό Δικαστήριο με αίτημα «ακύρωσης υπέρ του νόμου».
Ο Τούρκος αρθρογράφος αναφέρει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσφατα, ο φάκελος Καβάλα δόθηκε στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Του αναφέρθηκε λεπτομερώς ότι τα μέλη της FETΟ υποκίνησαν τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί και ότι η 11σέλιδη μυστική έκθεση Καβάλα που χρησίμευσε ως βάση για την καταδίκη προετοιμάστηκε από αυτούς.
Εν τω μεταξύ, λόγω της αποτυχίας της Τουρκίας να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με τον Οσμάν Καβάλα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε υπεράσπιση από την Τουρκία.
Εάν η Τουρκία κριθεί ένοχη στην ακρόαση που θα λάβει χώρα τον Ιούλιο, θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Υπουργών με το αίτημα να αναστείλει τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ωστόσο, ο πολύ κοντά στην κυβέρνηση αρθρογράφος σχολιάζει ότι ένα βήμα στην υπόθεση Καβάλα θα διευκολύνει τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επέστρεψε στην Ευρώπη – Οι χώρες ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο «τυφλών» χτυπημάτων
- «Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ρήγματα»: Τι λένε οι επιστήμονες για τον σεισμό στο Θέρμο Αιτωλοκαρνανίας
- Ρόδος: Ο μεγάλος νικητής του ελληνικού τουρισμού - Εντυπωσιακή αύξηση επισκεπτών το 2024
- Το χαριτωμένο υποκοριστικό που έχουν δώσει στον Πρίγκιπα Τζορτζ οι συμμαθητές του