Κόσμος|12.06.2024 21:21

Τουρκία: Κρίση στην κυβερνητική συμμαχία Ερντογάν-Μπαχτσελί;

Μαρία Ζαχαράκη

Σε σοβαρή περιδίνηση βρίσκεται η πολιτική σκηνή στην Τουρκία με την κυβερνητική συμμαχία να βιώνει πλήγμα, που οδηγεί ακόμη και σε σκέψεις πιθανής αναδιάταξης της Λαϊκής Συμμαχίας μεταξύ του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του εθνικιστή εταίρου του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Οι συναντήσεις Ερντογάν που έβαλαν φωτιές

Από τη μία, η συνάντηση του Ερντογάν με τη σύζυγο του δολοφονηθέντος πρώην αρχηγού των Γκρίζων Λύκων, Σινάν Ατές, για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, που μπορεί όμως να οδηγήσει ακόμη και στην ενοχοποίηση του ίδιου του κόμματος του κυβερνητικού εταίρου Μπαχτσελί, και από την άλλη, η έτερη συνάντηση την ίδια ημέρα χθες του Τούρκου προέδρου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Οζγκιούρ Οζέλ, με στόχο μία πολιτική συναίνεση για την τροποποίηση του Συντάγματος, που -κατά πολλούς- έστελνε μήνυμα στον Μπαχτσελί ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από μία συμμαχία, που του είχε γίνει βραχνάς και εμπόδιο για πολλές πολιτικές αλλαγές που ήθελε ο Ερντογάν να προωθήσει, φαίνεται να έχουν ανοίξει πληγές στη σχέση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Σήμερα ο πρόεδρος του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προέβη σε σκληρές δηλώσεις, θέτοντας υπό αμφισβήτηση ακόμη και τη συνέχιση της κυβερνητικής του συμμαχίας με τον Ερντογάν. Με ανάρτησή του στο Χ, αν και επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του στη Λαϊκή Συμμαχία με τον Ερντογάν, φαίνεται ωστόσο να απειλεί με πιθανή ‘αποσχιστική’ αντίδραση, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να αλλάξει πορεία.

«Δεν είναι δυνατόν να υποχωρήσουμε, να γυρίσουμε πίσω, να εγκαταλείψουμε τη Λαϊκή Συμμαχία και να αποσυρθούμε από τις αρχές και τους στόχους της», δήλωσε, ενώ στη συνέχεια άφησε αιχμές ότι «έχει εμφανιστεί μια νέα εξίσωση με πολλούς αγνώστους, που θέλει να δημιουργηθεί στο όνομα της ‘επαναφοράς στην κανονικότητα’ και της πολιτικής αποκλιμάκωσης.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς που θολώνουν τα νερά στο εσωτερικό του κόμματος ΑΚ, αν θεωρούμαστε εμπόδιο στη λεγόμενη ‘επαναφορά στην κανονικότητα’, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Είτε το Κόμμα ΑΚ και το CHP σχηματίσουν συμμαχία είτε το 6μελές τραπέζι τους υποστηρίξει, η δέσμευσή μας στη Λαϊκή Συμμαχία θα συνεχιστεί», πρόσθεσε, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς τη δυσαρέσκειά του για τις πολιτικές κινήσεις του εταίρου του Ερντογάν.

Καθησυχάζουν στο ΑΚΡ

Η αστραπιαία απάντηση από το κόμμα του Ερντογάν, το AKP, αν και στόχευε σε κατευνασμό του κυβερνητικού εταίρου, οι φωτογραφίες και οι δηλώσεις του Μπαχτσελί δείχνουν μάλλον μια αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.

«Η Λαϊκή Συμμαχία, η οποία ιδρύθηκε για να προστατεύσει τη χώρα μας από τους κινδύνους, που αντιμετωπίζει, και να τη μεταφέρει δυναμικά στο μέλλον, συνεχίζει το δρόμο της με αποφασιστικότητα. Για την επίτευξη των στόχων του Αιώνα της Τουρκίας, ως Λαϊκή Συμμαχία, θα συνεχίσει να υπογράφει ισχυρές πολιτικές για να μεταφέρει τη χώρα μας στο μέλλον και να υπηρετήσει το έθνος μας Όπως τόνισε ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουμε πλήρη βούληση για αυτό το θέμα», δήλωσε με αντίστοιχα ανάρτηση στο Χ ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ.

Δαχτυλίδι Μπαχτσελί: Προειδοποίηση ή πειραγμένη αντίδραση;

Την ίδια ώρα, οι παρατηρήσεις κάποιων Τούρκων δημοσιογράφων γύρω από μία φωτογραφία που ανήρτησε ο Μπαχτσελί στο Χ με ένα δαχτυλίδι στο χέρι του ενισχύουν την αίσθηση ότι υπάρχει κάτι περισσότερο από ό,τι φαίνεται στην εσωτερική κυβερνητική διαμάχη.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ιμπραχίμ Χασκόλογλου σε ανάρτησή του στο Χ αναφέρει ότι πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Μπαχτσελί δημοσίευσε μια φωτογραφία του δαχτυλιδιού του που γράφει: «Ο Θεός είναι αρκετός για μένα».

Επίσης, ένας άλλος Τούρκος δημοσιογράφος, ο Αλτάν Σαντζάρ, παρατήρησε ότι στη φωτογραφία του Μπαχτσελί με το δαχτυλίδι, υπάρχει ένας φάκελος κάτω από το χέρι του. Κι αυτή η λεπτομέρεια είναι φυσικά σημαντική κι έχει σίγουρα σημασία.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΝτεβλέτ ΜπαχτσελίAKPειδήσεις τώρα