Κόσμος|13.06.2024 15:27

Τουρκία και Ισπανία ενισχύουν τη συνεργασία σε μη επανδρωμένα υποβρύχια

Μαρία Ζαχαράκη

Την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας επιδιώκει σήμερα με την επίσκεψή του στη Μαδρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ Τουρκίας - Ισπανίας ανακοίνωσε φιλόδοξα σχέδια για συνεργασία στην κατασκευή αμυντικού εξοπλισμού.

«Θα ενισχύσουμε την αλληλεγγύη και την ενότητα της Τουρκίας και της Ισπανίας στην 8η συνάντηση του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε χωρίς διακοπή, ειδικά η αμυντική βιομηχανία είναι πολύ σημαντική από αυτή την άποψη. Κατασκευάσαμε μαζί το αεροπλανοφόρο, καθώς και πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως τα οπλισμένα drones, όπως το drone Akinci. H αλληλεγγύη μας θα ανέλθει σε πολύ διαφορετικό επίπεδο και με τα μη επανδρωμένα υποβρύχια», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, επιδιώκοντας την αμυντική θωράκιση της χώρας του μέσω της συνεργασίας με έναν ισχυρό ευρωπαϊκό εταίρο. Αυτή η συνεργασία προχωρά στη στρατηγική ανάπτυξη και μη επανδρωμένων υποβρυχίων, όπως ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Κάποιες χώρες εμποδίζουν την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ»

Αφήνοντας αιχμές κατά της Κύπρου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η Τουρκία στην πορεία της προς την πλήρη ένταξη στην ΕΕ, φανερώνοντας για άλλη μια φορά τη δυσπιστία που υπάρχει ακόμη μεταξύ Άγκυρας και Ευρώπης και την αντίληψη της τουρκικής ηγεσίας ότι η ένταξη στην ΕΕ καθυστερεί λόγω «κοντόφθαλμων» εθνικών συμφερόντων μελών της Ένωσης. Ο Τούρκος πρόεδρος υπονόησε για άλλη μια φορά επίσης ότι η ΕΕ αποτυγχάνει να αναγνωρίσει τη στρατηγική και οικονομική σημασία της Τουρκίας στην Ευρώπη.

«Όλες μας οι προσπάθειες θα στεφθούν με την υλοποίηση της πλήρους ένταξής μας στην ΕΕ. Ωστόσο, τα ειλικρινή μας βήματα προς την ΕΕ δεν βρίσκουν ανταπόκριση λόγω των εμποδίων ορισμένων μελών που σκέφτονται μόνο τα δικά τους συμφέροντα και δεν έχουν την ικανότητα να δουν την προστιθέμενη αξία που θα επιφέρει η Τουρκία στην Ένωση».

«Τα εμπόδια της ΕΕ αναχαιτίζουν την οικονομική δυναμική μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης»

Οι καθυστερήσεις στην επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης και οι αυστηρές πολιτικές θεωρήσεων περιορίζουν σοβαρά τις οικονομικές δυνατότητες Τουρκίας και Ευρώπης, υποστήριξε στη συνέχεια ο Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρώντας μέσα από μία φίλα προσκείμενη στην Άγκυρα ευρωπαϊκή πρωτεύουσα να ασκήσει πίεση στην ΕΕ για την άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών για δύο καίρια ζητήματα.

«Το γεγονός ότι η προσπάθεια επικαιροποίησης της Τελωνειακής Ένωσης δεν έχει ξεκινήσει και οι αυστηρές πρακτικές θεωρήσεων για τους επιχειρηματίες μας, εμποδίζουν την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της Τουρκίας και της Ευρώπης αμοιβαία».

«Η υποστήριξη της Ισπανίας καθοριστική για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας»

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αταλάντευτη υποστήριξη της Ισπανίας στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον οποίο χαρακτήρισε ως «αγαπητό φίλο», και πρότεινε ότι θα ήταν ωφέλιμο για τον ισπανικό επιχειρηματικό κόσμο να ενθαρρύνει τους κύκλους της ΕΕ να προβούν σε θετικά βήματα για την ένταξη της Τουρκίας.

«Είμαι ευγνώμων για την ειλικρινή υποστήριξη της Ισπανίας στη διαδικασία ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ, ιδίως του αγαπητού μου φίλου κ. Σάντσεθ. Πιστεύω ότι αυτή θα συνεχίσει να αυξάνεται. Νομίζω ότι θα ήταν ωφέλιμο για τον ισπανικό επιχειρηματικό κόσμο να ενθαρρύνει τους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν θετικά βήματα σε αυτούς τους τομείς.

Οι χώρες μας, που βρίσκονται και στις δύο πλευρές της Μεσογείου, έχουν εκτεταμένες σχέσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου, οι οποίες θα πρέπει να οδηγήσουν σε νέες συνεργασίες. Περιοχές όπως η Κεντρική Ασία, τα Βαλκάνια, η Αφρική και η Νότια Αμερική προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για συνεργασία».

Ανησυχία Ερντογάν για την ακροδεξιά πορεία της Ευρώπης

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την πρόσφατη πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη με την άνοδο της ακροδεξιάς, μια τάση που, όπως έχει επανειλημμένα πει ο Ταγίπ Ερντογάν, αντιτίθενται στις αξίες της πολυπολιτισμικής κοινωνίας και η άνοδος αυτών των δυνάμεων μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες διαιρέσεις εντός της ΕΕ.

«Η εικόνα που αποκάλυψαν οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η ακροδεξιά πολιτική που παρακολουθείται με ανησυχία στην ευρωπαϊκή ήπειρο, θα τροφοδοτήσει αναμφίβολα ακόμη περισσότερο αυτό το κλίμα».

Ο Ερντογάν προσκαλεί τους Ισπανούς επενδυτές στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του επίσης στη σημαντική συμβολή της Ισπανίας στις επενδύσεις στην Τουρκία, απευθύνοντας πρόσκληση για αυξημένες επενδύσεις και συνεργασία, προκειμένου να ενισχύσει τις οικονομικές συνδέσεις της χώρας του με τη δυτική κοινότητα. Ο Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ισπανία κατέχει την 6η θέση σε αριθμό επενδύσεων στην Τουρκία, ενώ ανέδειξε τη συμβολή και των τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών σε μεγάλα έργα στην Ισπανία, όπως το έργο του γηπέδου στη Βαρκελώνη.

«Το γεγονός ότι η Ισπανία είναι η 6η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό επενδύσεων στην Τουρκία με 740 εταιρείες και απόθεμα περίπου 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης.

Η Τουρκία είναι το κέντρο προσέλκυσης της περιοχής της και προσκαλούμε στη χώρα μας πολύ περισσότερους επενδυτές από την Ισπανία, κυρίως για να τους φιλοξενήσουμε.

Οι εργοληπτικές μας εταιρείες έχουν αναλάβει έξι έργα αξίας περίπου 1,1 δισ. δολαρίων στην Ισπανία. Το έργο του γηπέδου στη Βαρκελώνη είναι ένα από τα πιο απτά παραδείγματα της συνεργασίας μας.

Οι σχέσεις μεταξύ των τραπεζών μας και των χρηματοπιστωτικών και επενδυτικών ιδρυμάτων γίνονται όλο και πιο στενές την τελευταία περίοδο.

Θα πρέπει να συνδυάσουμε τις προσπάθειές μας σε διάφορους τομείς με τη δύναμη της τεχνολογίας και της καινοτομίας και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για νέες συνεργασίες. Μόνο έτσι μπορούμε να υπερβούμε τους παραδοσιακούς τομείς και να μεταφέρουμε τις χώρες μας στο μέλλον με μια ευρύτερη προοπτική».

Πέδρο Σάντσεθ: «Η Ισπανία είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας στην Ευρώπη»

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, απέδωσε τα εύσημα στην εξαιρετική σχέση της χώρας του με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι αυτή ξεπερνά τα όρια της στενής διπλωματικής επαφής. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Ισπανία αποτελεί τον κύριο ευρωπαϊκό σύμμαχο της Τουρκίας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.

«Η Ισπανία και η Τουρκία είναι δύο χώρες που διατηρούν άριστες σχέσεις σε κάθε τομέα. Η Ισπανία είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας στην Ευρώπη. Η Τουρκία είναι μία από τις λίγες χώρες με τις οποίες η Ισπανία πραγματοποιεί διμερή διακυβερνητική σύνοδο κορυφής».

Ο Πέδρο Σάντσεθ ανέφερε ότι η διμερής σύνοδος κορυφής με την Τουρκία αποδεικνύει τη βαθιά δέσμευση των δύο χωρών να ενισχύσουν τις σχέσεις τους σε πολλούς τομείς, περιλαμβανομένων των οικονομικών σχέσεων. Προβάλλοντας την Τουρκία ως έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους της Ισπανίας, επισήμανε τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας τους.

«Η Τουρκία είναι ένας από τους βασικούς οικονομικούς εταίρους της Ισπανίας. Ενώ άλλοι απέσυραν τις επενδύσεις τους από την Τουρκία, εμείς συνεχίσαμε να το κάνουμε με γεωμετρική πρόοδο».

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνυποβρύχιαειδήσεις τώραΠέδρο ΣάντσεθΙσπανία