Κόσμος|13.06.2024 22:17

G7: Απειλεί η Μόσχα μετά την απόφαση για δάνειο στην Ουκρανία μέσω εκποίησης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Newsroom

Κλυδωνισμούς και διεθνείς αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση των G7 να χορηγηθεί δάνειο ύψους 50 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, με τη χρήση πόρων που θα αντληθούν από παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.

Τη συμφωνία επιβεβαίωσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας και οικοδεσπότρια της G7 Τζόρτζια Μελόνι, η οποία διευκρίνισε: «Δεν πρόκειται για κατάσχεση, αλλά για κέρδη που παράγονται. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που με γεμίζει ικανοποίηση, τώρα θα πρέπει να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες».

Η όλη αναφορά της είναι σε ρωσικές καταθέσεις και αγαθά που βρίσκονται στις χώρες της Δύσης και είχαν «παγώσει» προσωρινά μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι πρώτες εκταμιεύσεις αναμένονται μέχρι τα τέλη του 2024. Ο λόγος που το δάνειο έρχεται τόσο σύντομα είναι το ενδεχόμενο εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ που μπορεί να ανατρέψει τη συμφωνία, μιας και η πλειοψηφία των «παγωμένων» ρωσικών στοιχείων βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Στη συνάντηση της G7, που έγινε στην Ιταλία, συμμετείχαν η Τζόρτζια Μελόνι, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ρίσι Σούνακ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Όλαφ Σολτς, ο Τζάστιν Τριντό, o Σαρλ Μισέλ και ο Τζο Μπάιντεν.

Σκληρή απάντηση της Μόσχας

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα μίλησε ιδιαίτερα απειλητικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να αποκλείει «επώδυνη» απάντηση της Μόσχας, καθώς 185 δισ. ευρώ έχουν παγώσει από τη Euroclear, μια στο Βέλγιο που δίνει έναν κυρίαρχο ρόλο στην Ευρώπη για τη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που ανέρχονται σε 300 δισ. ευρώ και αποδίδουν έσοδα τριών δισ. ευρώ τον χρόνο. Περιουσιακά στοιχεία εκτός από την Ευρώπη βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και την Ελβετία.

Η σκληρή απάντηση της Μόσχας στην απόφαση των G7 ήρθε εν μέσω ρωσικών πυρηνικών ασκήσεων: Αυτές περιελάμβαναν την ειδική παράδοση εικονικών πυρηνικών κεφαλών σε προωθημένα σημεία αποθήκευσης και σε ένα αεροδρόμιο όπου φορτώθηκαν σε βομβαρδιστικά, σύμφωνα με την επίλεκτη μονάδα πυρηνικών όπλων της Ρωσίας.

Σχεδόν σε όλη την έκταση των ευρωπαϊκών συνόρων της Ρωσίας, από τον Αρκτικό ωκεανό μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, έγιναν οι ασκήσεις, ενώ ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι πολλά από τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας έχουν εκρηκτική ισχύ 70-75 κιλοτόνων – περίπου πέντε φορές το μέγεθος της αμερικανικής πυρηνικής βόμβας που έπεσε στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945.

Στα γυμνάσια που πραγματοποιήθηκαν στα νότια της Ρωσίας, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, συμμετείχαν στρατιώτες από τη στρατιωτική περιφέρεια του Λένινγκραντ στα βορειοδυτικά της Ρωσίας, κινητοί εκτοξευτές πυραύλων, η αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό.

ΡωσίαG7Ουκρανίαπόλεμοςειδήσεις τώραδάνειο