Κόσμος|13.06.2024 22:33

Politico: Ο Μισέλ προωθεί τον Μητσοτάκη για την προεδρία της Κομισιόν

Newsroom

Το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση της προεδρίας της Κομισιόν επαναφέρει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico σε νέο της δημοσίευμα που κάνει λόγο για «σχέδιο… εξόντωσης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν» από τον Σαρλ Μισέλ.

«Κουτί με μπανανόφλουδες»

Η ιστοσελίδα επικαλείται πέντε διπλωμάτες και αξιωματούχους της ΕΕ που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, με το Politico να σχολιάζει: « Μια δεύτερη θητεία μπορεί να φαίνεται ότι είναι στο τσεπάκι για τη φον ντερ Λάιεν, αλλά αυτό δεν έχει εμποδίσει τον Μισέλ να προτείνει εναλλακτικές λύσεις. Οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για μια ακόμη απέλπιδα προσπάθεια να πέσει η (σ.σ. η πρόεδρος της Κομισιόν».

«Ο Μισέλ έχει ένα κουτί με μπανανόφλουδες για να γλιστρήσει η φον ντερ Λάιεν και το αδειάζει», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. «Στην καλύτερη περίπτωση αυτό δημιουργεί ενόχληση, στη χειρότερη περίπτωση αποσταθεροποιεί», συνέχισε.

Και για να γίνουν τα πράγματα πιο δύσκολα, ο Μισέλ υπονοεί στις παράλληλες συζητήσεις του ότι η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο οποίος είναι συμπαθής στη φον ντερ Λάιεν και το όνομά του κυκλοφορεί για την κορυφαία θέση.

Ο Μισέλ είναι υπεύθυνος για την προώθηση μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τον διορισμό των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του βραχίονα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

«Δεν υπάρχει κανένας ρόλος για τον Μισέλ σε αυτή τη διαδικασία, εκτός από αυτόν που έχει στο κεφάλι του», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Τις ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, προέκυψε συναίνεση μεταξύ των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ότι η φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να λάβει δεύτερη θητεία και ότι ο Κόστα θα πρέπει να είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (η τρέχουσα θέση του Μισέλ). Η καλή προσωπική σχέση μεταξύ των δύο βοήθησε στην οικοδόμηση της συναίνεσης γύρω από το δίδυμο, ιδίως μετά από χρόνια εσωτερικών διαμάχης μεταξύ του Μισέλ και της Φον ντερ Λάιεν, σχολιάζει το Politico.

Παρά το γεγονός αυτό, ο Μισέλ συνεχίζει να φέρνει στο προσκήνιο εναλλακτικές λύσεις για τη φον ντερ Λάιεν στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις του με τους ηγέτες της ΕΕ, όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα αποκλείσει ότι επιδιώκει μια θέση εργασίας στις Βρυξέλλες.

Ο Θανάσης Μπακόλας, γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος είναι Έλληνας, χαρακτήρισε το σενάριο Μητσοτάκη και Φρέντερικσεν «εντελώς γελοίο. Δεν είναι ούτε μία στο εκατομμύριο, ούτε μία στο εκατομμύριο».

Ένας από τους αξιωματούχους της ΕΕ, υπερασπιζόμενος τον Μισέλ, δήλωσε ότι είναι φυσιολογικό να δοκιμάζει τα νερά με διαφορετικά ονόματα για το πακέτο κορυφαίων θέσεων εργασίας.

Ορισμένοι από τους αξιωματούχους υποστήριξαν ότι η συνεχής ανάγκη του Μισέλ για εκδίκηση αντιβαίνει στις ελπίδες των ηγετών για μια γρήγορη συμφωνία. Αφού το κεντροδεξιό ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν αναδείχθηκε σαφής νικητής των ευρωεκλογών, ήταν το ξεκάθαρο φαβορί για τη θέση της Επιτροπής.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΚομισιόνΣαρλ ΜισέλΕυρωπαϊκό Συμβούλιοειδήσεις τώρα