Κόσμος|14.06.2024 11:20

Τουρκικό υπουργείο Παιδείας: Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι πολιτική απόφαση

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, σε νέα συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΧαμπέρΤουρκ, έδωσε έμφαση στην πολιτική φύση του ζητήματος της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να λάβει την απόφαση ο ίδιος, αλλά ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Προτίθεται να συντάξει έκθεση αν το ζητήσει ο Ερντογάν 

Ωστόσο, το ενδιαφέρον στρέφεται στην έκθεση που προτίθεται να συντάξει, εφόσον του ζητηθεί από τον πρόεδρο της Τουρκίας. Ο Τεκίν, που έχει επισκεφθεί τη Σχολή και έχει συνομιλήσει με τους εκπροσώπους της, εξέφρασε τη θετική του στάση προς την επαναλειτουργία της. Η κίνηση αυτή, όπως τόνισε, θα μπορούσε να ενισχύσει τη διεθνή ισχύ της Τουρκίας, ενώ θα είναι σύμφωνη με τις αρχές της δημοκρατίας και της κοσμικότητας.

«Η Θεολογική Σχολή είναι πολιτικό θέμα, δεν μπορώ να αποφασίσω ο ίδιος. Αν ο κ. Πρόεδρος μας ζητήσει να εκπονήσουμε μια μελέτη, είμαστε υπεύθυνοι να του υποβάλουμε μία έκθεση. Επισκέφθηκα τη Θεολογική Σχολή, συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους. Οι ίδιοι ήρθαν δύο φορές. Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό για τη διεθνή ισχύ της Τουρκίας και νομίζω ότι θα είναι σωστό από άποψη των αρχών της δημοκρατίας και της κοσμικότητας. Προσωπική μου άποψη. Εν τέλει, όποια πολιτική απόφαση και αν ληφθεί, την εφαρμόζουμε».

Νομική βάση

Ο Τεκίν ανακοίνωσε ότι θα ετοιμαστεί μια περίληψη που θα καλύπτει την ιστορία της Θεολογικής Σχολής από την ίδρυσή της το 1844 μέχρι το κλείσιμό της. Η έκθεση αυτή θα εξετάσει τις δυνατότητες και τη νομιμότητα της επαναλειτουργίας της Σχολής.

«Προς το παρόν, θα ετοιμάσουμε μια περίληψη για το θέμα αυτό από το 1844, από την ημερομηνία της ίδρυσής του μέχρι την ημερομηνία του κλεισίματός του. Θα συζητήσουμε αν μπορεί να επαναλειτουργήσει ή όχι και εάν μπορεί να ανοίξει νόμιμα».

ειδήσεις τώραΤουρκίαΘεολογική Σχολή ΧάλκηςΘεολογική Σχολή της Χάλκης