Κόσμος|14.06.2024 21:11

Ουκρανία: Αντιδρούν Δύση και Κίεβο στους όρους που βάζει ο Πούτιν για κατάπαυση πυρός

Newsroom

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι όροι που έβαλε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Το Κίεβο τους απέρριψε ως παράλογους,  λέγοντας ότι προσπαθεί να παραπλανήσει τις παγκόσμιες δυνάμεις και να υπονομεύσει τις πραγματικές ειρηνευτικές προσπάθειες.

Ο Πούτιν δήλωσε σε ομιλία του ότι η Ρωσία θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μόνο εάν το Κίεβο συμφωνήσει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του στο ΝΑΤΟ και να παραδώσει το σύνολο των τεσσάρων επαρχιών που διεκδικεί η Μόσχα.

«Αντιβαίνουν στην κοινή λογική».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας περιέγραψε τα λόγια του ως «δηλώσεις χειραγώγησης που έχουν στόχο να παραπλανήσουν την διεθνή κοινότητα (και) να υπονομεύσουν τις διπλωματικές προσπάθειες να επιτευχθεί μια δίκαια ειρήνη».

«Είναι παράλογο για τον Πούτιν, ο οποίος σχεδίασε, προετοίμασε και εκτέλεσε, μαζί με τους συνοδοιπόρους του, την μεγαλύτερη ένοπλη επίθεση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, να παρουσιάζεται ως ειρηνοποιός», προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωση του.

Σε ξεχωριστές του δηλώσεις ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ δήλωσε στο Reuters μέσω Zoom, ότι δεν «υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί συμβιβασμός» μεταξύ των δηλώσεων του Πούτιν και των όρων που θέτει η Ουκρανία για τον τερματισμό του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία.

«Προτείνει στην Ουκρανία να παραδεχτεί την ήττα της. Προτείνει στην Ουκρανία να παραδώσει νομικά τα εδάφη της στη Ρωσία. Προτείνει στην Ουκρανία να υπογράψει τη γεωπολιτική της κυριαρχία», δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Ο Ποντολιάκ δήλωσε ότι ο Πούτιν προσπαθούσε να αρπάξει την ατζέντα των ειδήσεων από την Ουκρανία κάνοντας την ομιλία του λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής .

Ο σύμβουλος, ο οποίος συχνά ενεργεί ως εκπρόσωπος του γραφείου του προέδρου, δήλωσε ότι η Μόσχα προσπαθεί επίσης να παρουσιαστεί στον κόσμο, και ιδιαίτερα στις χώρες του «Παγκόσμιου Νότου», ως η πλευρά που ενδιαφέρεται περισσότερο για την ειρήνη.

«Με τη δήλωση του Πούτιν, η Ρωσία εμφανίζεται σαν να μην ήταν αυτοί που ξεκίνησαν την επίθεση... αλλά σαν να προτείνουν την ειρήνη και η Ουκρανία να μην τη θέλει», είπε.

Ο Ποντολιάκ είπε ότι η Ουκρανία θέλει την ειρήνη, αλλά μόνο αν η Ρωσία τιμωρηθεί δίκαια για την επιθετικότητά της και διατηρηθεί η κυριαρχία της Ουκρανίας.

Ο Ποντολιάκ δήλωσε επίσης στο Χ ότι οι απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου «αντιβαίνουν στην κοινή λογική».

«Πρέπει να απαλλαγούμε από αυτές τις ψευδαισθήσεις και να σταματήσουμε να παίρνουμε στα σοβαρά τις "προτάσεις" της Ρωσίας, οι οποίες είναι αντίθετες με την κοινή λογική».

«Δεν υπάρχουν νέες "ειρηνευτικές προτάσεις" από τη Ρωσία. Το υποκείμενο Πούτιν εξέφρασε απλώς την "τυπική επιλογή του επιτιθέμενου", η οποία έχει ήδη ακουστεί πολλές φορές. Το περιεχόμενό της είναι αρκετά συγκεκριμένο, άκρως προσβλητικό για το διεθνές δίκαιο και απολύτως εύγλωττο για την αδυναμία της σημερινής ρωσικής ηγεσίας να αξιολογήσει επαρκώς τις πραγματικότητες» έγραψε στο Χ.

Δεν είναι σε θέση να υπαγορεύει όρους λένε οι ΗΠΑ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έθεσε νωρίτερα σήμερα τις προϋποθέσεις για να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία και για τον τερματισμό του πολέμου, δεν μπορεί να «υπαγορεύσει» στο Κίεβο τους όρους για μια μελλοντική ειρήνη, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν από τις Βρυξέλλες.

Ο Πούτιν «δεν είναι σε θέση να υπαγορεύσει στην Ουκρανία τι πρέπει να κάνει για την επίτευξη ειρήνης», τόνισε σε δημοσιογράφους ο Όστιν.

Οι προϋποθέσεις της Ρωσίας για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε άμεση κατάπαυση του πυρός εάν το Κίεβο αποσύρει τα στρατεύματα από τις κατεχόμενες περιοχές.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε τις προϋποθέσεις που, όπως είπε, θέτει η Ρωσία για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία.

Είπε ότι η Ρωσία θα ήταν έτοιμη για τέτοιες συνομιλίες «αύριο» εάν τα ουκρανικά στρατεύματα αποσυρθούν από τις περιοχές Ζαπορίζια, Χερσώνα, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ και εάν η Ουκρανία εγκαταλείψει τα σχέδιά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Εάν η Ουκρανία συμφωνούσε με αυτούς τους όρους, είπε ότι η Ρωσία θα σταματούσε τα πυρά και θα ξεκινούσε διαπραγματεύσεις.

«Οι όροι είναι πολύ απλοί», τόνισε. Και συνέχισε: «Μόλις το Κίεβο πει ότι είναι έτοιμο για μια τέτοια απόφαση και αρχίσει την πραγματική απόσυρση των δυνάμεων από αυτές τις περιοχές και δηλώσει επίσημα την απόρριψη των σχεδίων ένταξης στο ΝΑΤΟ, από τη δική μας πλευρά, αμέσως, κυριολεκτικά το ίδιο λεπτό, θα έρθει εντολή να σταματήσουν τα πυρά και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις. Θα το κάνουμε αμέσως. Προφανώς, θα εγγυηθούμε την απρόσκοπτη και ασφαλή αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων».

Οργή για τη ρωσική περιουσία

Ο «εγωισμός και η υποκρισία των δυτικών χωρών έχουν οδηγήσει σε μια επικίνδυνη τροπή των γεγονότων. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε συνάντηση με αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι υπονομεύει την παγκόσμια ασφάλεια λόγω της εξόδου της από τις εξοπλιστικές συμφωνίες. Είπε επίσης ότι η κλοπή ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τη Δύση «δεν θα μείνει ατιμώρητη».

«Η Ουάσινγκτον έχει αποχωρήσει μονομερώς από διάφορες συνθήκες ελέγχου των όπλων» είπε. «Ο εγωισμός και η αλαζονεία των δυτικών κρατών έχει οδηγήσει στη σημερινή εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση των πραγμάτων», συνέχισε, σύμφωνα με το Sky News. 

«Έχουμε φτάσει κοντά σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Οι εκκλήσεις για την πρόκληση μιας στρατηγικής ήττας στη Ρωσία, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων, καταδεικνύουν τον ακραίο τυχοδιωκτισμό των δυτικών πολιτικών. Είτε δεν αντιλαμβάνονται την κλίμακα της απειλής που οι ίδιοι δημιουργούν, είτε απλά έχουν εμμονή με την πίστη στην ατιμωρησία τους και στη δική τους αποκλειστικότητα. Και τα δύο αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε τραγωδία», προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος.


Βολοντιμίρ Ζελένσκιειδήσεις τώρακατάπαυση πυρόςΟυκρανίαΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαΗΠΑ