Κόσμος|14.06.2024 18:20

Γάζα: Ανατριχιαστική παραδοχή εκπροσώπου της Χαμάς - «Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι όμηροι είναι ζωντανοί»

Newsroom

Σε μια σοκαριστική παραδοχή προχώρησε ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, μιλώντας στο CNN. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «κανείς δεν έχει ιδέα» πόσοι από αυτούς είναι ζωντανοί και ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την απελευθέρωσή τους πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

Τι ζητάει η Χαμάς από το Ισραήλ

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο εκπρόσωπος της Χαμάς και μέλος του πολιτικού γραφείου της Οσάμα Χαμντάν έδωσε μια εικόνα της θέσης της οργάνωσης σχετικά με τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Χαμάς κατέχει το κλειδί των συνομιλιών. «Τα παζάρια πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε την Πέμπτη στο NBC ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, προτρέποντας τη Χαμάς να τερματίσει τον πόλεμο.

Μιλώντας στο CNN στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, ο Χαμντάν δήλωσε ότι η τελευταία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι - ένα ισραηλινό σχέδιο που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά δημόσια από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στα τέλη του περασμένου μήνα - δεν ικανοποιεί τα αιτήματα της ομάδας για τερματισμό του πολέμου.

Ο Χαμντάν, ο οποίος ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Χαμάς επί τόπου, δήλωσε στο CNN ότι η ομάδα χρειάζεται «μια ξεκάθαρη θέση από το Ισραήλ να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός, την πλήρη αποχώρηση από τη Γάζα και να αφήσει τους Παλαιστίνιους να καθορίσουν μόνοι τους το μέλλον τους, την ανοικοδόμηση, την (άρση) της πολιορκίας ... και είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για μια δίκαιη συμφωνία σχετικά με την ανταλλαγή κρατουμένων».

Το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα προβλέπει μια σταδιακή προσέγγιση. Στην πρώτη φάση, θα υπάρξει εκεχειρία έξι εβδομάδων κατά την οποία θα ανταλλαγούν ορισμένοι όμηροι με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρθεί από κατοικημένες περιοχές της Γάζας. Η δεύτερη φάση - μόνιμος τερματισμός του πολέμου και πλήρης αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα - θα εφαρμοστεί μόνο μετά από περαιτέρω διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Όμως ο Χαμντάν δήλωσε στο CNN ότι η διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός αποτελεί βασικό ζήτημα για τη Χαμάς, η οποία ανησυχεί ότι το Ισραήλ δεν έχει πρόθεση να ακολουθήσει τη δεύτερη φάση της συμφωνίας. Ο τερματισμός των εχθροπραξιών πρέπει να είναι μόνιμος, είπε, και το Ισραήλ πρέπει να αποχωρήσει πλήρως από τη Γάζα.

«Αντίδραση κατά της κατοχής»

Ερωτηθείς επανειλημμένα από το CNN αν η Χαμάς έχει μετανιώσει για την απόφασή της να επιτεθεί στο Ισραήλ, ο Χαμντάν απάντησε κατηγορώντας το Ισραήλ για την κατάσταση και λέγοντας ότι η επίθεση ήταν «αντίδραση κατά της κατοχής».

«Αυτός που είναι υπεύθυνος ή υπεύθυνος γι' αυτό είναι (η ισραηλινή) κατοχή. Αν αντισταθείς στην κατοχή, (θα) σε σκοτώσουν, αν δεν αντισταθείς στην κατοχή, (θα) σε σκοτώσουν επίσης και θα σε απελάσουν από τη χώρα σου. Οπότε τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουμε, απλά να περιμένουμε;», είπε.

«Κανείς δεν έχει ιδέα πόσοι όμηροι είναι ζωντανοί»

Ταυτόχρονα, ο Νετανιάχου δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα εξασφαλίσει την επιστροφή των υπόλοιπων ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα. Το Ισραήλ πιστεύει ότι περισσότεροι από 70 όμηροι από τους περισσότερους από 100 που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα είναι ζωντανοί.

Μιλώντας στο CNN, ο Χαμντάν δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πόσοι είναι ακόμη ζωντανοί. «Δεν έχω καμία ιδέα γι' αυτό. Κανείς δεν έχει ιδέα γι' αυτό», είπε, υποστηρίζοντας -χωρίς να παρέχει αποδείξεις- ότι η ισραηλινή επιχείρηση για την απελευθέρωση τεσσάρων από τους ομήρους το Σάββατο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλων τριών, μεταξύ των οποίων και ενός Αμερικανού πολίτη.

όμηροιΛωρίδα της Γάζαςειδήσεις τώραπόλεμοςΧαμάς