Κόσμος|15.06.2024 10:18

Τουρκία: Ο κεντρικός τραπεζίτης ανατρέπει την τετραετή δυστοκία

Μαρία Ζαχαράκη

Παρόλο που προεδρεύει της ΚΤΤ μόνο για τέσσερις μήνες, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Τουρκίας, Φατίχ Καραχάν, έχει καταφέρει να μετατρέψει τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα σε θετικά - ένα κατόρθωμα που η κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο Καραχάν μπορεί επίσης να καταφέρει να γίνει ο μόνος διοικητής της τράπεζας που θα ολοκληρώσει τη θητεία του, τώρα που η «απόλυση» μέσω προεδρικού διατάγματος Ερντογάν αποτελεί νομικό εμπόδιο.

Στο Στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ Γιατροί, Κέντρα Εμφύτευσης Μαλλιών και Κρυπτονομίσματα

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της για «φορολογική δικαιοσύνη», ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ φέρεται να εξετάζει την επιβολή φορολογικών κανονισμών σε ορισμένα επαγγέλματα, με τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς και τα κέντρα εμφύτευσης μαλλιών να βρίσκονται στα ραντάρ του οικονομικού επιτελείου. Στο μικροσκόπιο για πιθανή φορολόγηση τα κέρδη από μετοχές και κρυπτονομίσματα - φήμες που συνέβαλαν στην πτώση του χρηματιστηρίου Κωνσταντινούπολης και της λίρας εντός της ίδιας ημέρας. Έκτοτε, ο Σιμσέκ υπαναχώρησε από τις προτάσεις.

Η τουρκική οικονομία μεγαλώνει

Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε κατά 5,7% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, και ανήλθε στα 285 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ανακοινωθείς ρυθμός ανάπτυξης αντιπροσωπεύει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς παγκοσμίως, αν και αυτό δεν θα συμβεί πιθανότατα τα επόμενα τρίμηνα, καθώς η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να υποχωρήσει. Ωστόσο, φαίνεται ότι η τρέχουσα πορεία έχει ήδη τραβήξει την προσοχή της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία ανακοίνωσε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος

Τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου δείχνουν ότι το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας μειώθηκε κατά 47%, στα 6,5 δισ. δολάρια, το Μάιο σε σχέση με πέρυσι. Ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 11,4% ετησίως, οι εισαγωγές υποχώρησαν περισσότερο από 10% - υποδεικνύοντας βελτιωμένη αναλογία των δύο. Το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών της Τουρκίας  πηγαίνει προς Γερμανία, ΗΠΑ και Αγγλία, ενώ τα περισσότερα αγαθά η Τουρκία τα εισάγει από την Κίνα και τη Ρωσία.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΤουρκία