Κόσμος|15.06.2024 16:18

Γιατί αναβλήθηκαν οι εκλογές των κουρδικών SDF στη Συρία;

Μαρία Ζαχαράκη

Οι εκλογές, που είχαν προγραμματιστεί για τις 11 Ιουνίου στη βορειοανατολική Συρία από τις κουρδικές πολιτικές δυνάμεις (SDF) και στις οποίες είχε αντιταχθεί σθεναρά η Τουρκία, τελικά αναβλήθηκαν, με τα φιλο-κυβερνητικά ΜΜΕ να επιχαίρουν ότι η αποφασιστικότητα της Άγκυρας χάλασε τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των Κούρδων να δημιουργήσουν «τετελεσμένο» (δημιουργία κουρδικής οντότητας) στη Συρία.

Κανείς, ωστόσο, στην Τουρκία δεν αμφισβήτησε ότι οι εκλογές που είχαν αναγγείλει οι SDF στη Συρία αναβλήθηκαν με παρέμβαση της Ουάσιγκτον. Ούτε επίσης ξένισε κανέναν που το μήνυμα του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα, Τζέφρι Φλέικ, στο Χ περί «προόδου στην προμήθεια των F16», συγχρονίστηκε απολύτως με την είδηση ότι αναβάλλονται οι περιφερειακές εκλογές στη ΒΑ Συρία.

Η παρότρυνση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους Κούρδους της Συρίας, την επονομαζόμενη και πολιτοφυλακή των ΗΠΑ στην περιοχή, να μην προχωρήσουν τελικά στην εκλογική διαδικασία, έφερε στις μνήμες τη συμπεριφορά που είχε επιδείξει η αμερικανική κυβέρνηση το 2017, όταν είχε ζητήσει την αναβολή αντίστοιχα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, θεωρώντας το ως ακατάλληλο χρονικά.

Τώρα που οι ΗΠΑ κάνουν ξανά έκκληση στους Κούρδους να υπάρξει υποχώρηση (και) στη Συρία, είναι σαφές αυτό που δεν θέλουν: Τη χερσαία στρατιωτική επέμβαση, που διατυμπανίζει ότι θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος στη Β.Συρία αυτό το καλοκαίρι εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών. Οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα αποτροπής στην Άγκυρα, σύμφωνα με τον έγκριτο αναλυτή Φεχίμ Ταστεκίν.

ΗΠΑΚούρδοιΤουρκίαΣυρίαειδήσεις τώρα