Κόσμος|15.06.2024 17:31

Ερντογάν για Eurofighter: Αν το ΝΑΤΟ μας πει «όχι», έχουμε εναλλακτικές λύσεις

Newsroom

Για την προσπάθεια της Τουρκίας να προμηθευτεί Eurofighter Typhoon μίλησε ο πρόεδρος Ερντογάν στην πτήση επιστροφής από τη σύνοδο της G-7 στην Ιταλία και δήλωσε ότι υπήρξαν συνομιλίες με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ για το θέμα.

Σημειώνεται πως η Τουρκία επιθυμεί να προσθέσει 40 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon στο δυναμικό της, πριν η Ελλάδα αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-35 το 2028, ώστε να αποφύγει να βρεθεί σε αδύναμη θέση όσον αφορά την αεροπορική ισχύ.

«Συζητήσαμε με τον Σάντσεθ. Όπως γνωρίζετε, τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της Ισπανίας είναι σημαντικά», ανέφερε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Έχουν την ευκαιρία ή τη δυνατότητα να μας παράσχουν αυτά τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Αλλά στο σημείο της επαφής με τη Γερμανία, ρωτησα [την Ισπανία] αν θα μας βοηθήσουν σε αυτό το θέμα».

«Εχουμε εναλλακτικές λύσεις εκτός ΝΑΤΟ»

«Το Eurofighter είναι σημαντικό για εμάς αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι ομόλογοι υπουργοί συμμετέχουν σε συζητήσεις για την προώθηση αυτής της ατζέντας. Τόνισε μάλιστα την προτίμηση της Τουρκίας να αγοράζει αμυντικούς εξοπλισμούς από συμμάχους στο ΝΑΤΟ, αλλά προειδοποίησε ότι αν κάτι τέτοιο δεν γίνει, η Τουρκία θα στραφεί σε άλλους συμμάχους.

«Η βασική μας προσέγγιση είναι σαφής: προτιμούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας κυρίως από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, εάν στο τέλος της διαδικασίας προκύψει αρνητικό αποτέλεσμα, έχουμε εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Ερντογάν επεσήμανε τις πρόσφατες προόδους της Τουρκίας στις αμυντικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένου του μαχητικού αεροσκάφους KAAN.

Η αντίρρηση της Γερμανίας

Η Γερμανία αντιτίθεται στην πώληση αεροσκαφών στην Τουρκία, επικαλούμενη την απόφαση για κυρώσεις που ελήφθη κατά τη διάρκεια της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο το 2019.  Το Eurofighter Typhoon είναι ικανό να εκτοξεύσει τον Meteor - πύραυλο αέρος-αέρος πέρα από οπτική εμβέλεια. Ο πύραυλος Meteor που χρησιμοποιεί η Ελλάδα στα αεροσκάφη Rafale έχει βεληνεκές 200 χιλιομέτρων. Η Τουρκία υστερεί σε αυτό το βεληνεκές στα F-16 της.

NATOΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνEurofighterΤουρκίαειδήσεις τώρα