Κόσμος|15.06.2024 21:09

Αδιάλλακτη η Μόσχα στη Διάσκεψη για την Ειρήνη: «Δρόμος προς το πουθενά»

Newsroom

Συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της στον πόλεμο στην Ουκρανία η Ρωσία με μπαράζ δηλώσεων για τη Διάσκεψη για την Ειρήνη στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.

«Η Ρωσία δεν θα στείλει κανένα μήνυμα στους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής της Ελβετίας για την Ουκρανία και ελπίζει ότι την επόμενη φορά η σύγκρουση θα συζητηθεί σε μια πιο εποικοδομητική διάσκεψη», υπογράμμισε στο TASS ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Την ώρα που η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στη Βέρνη και η Κίνα επέλεξε να μην συμμετάσχει στη Διάσκεψη, Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε ότι η διεξαγωγή αυτής της συνόδου είναι ένας «δρόμος προς το πουθενά» και η Μόσχα δεν βλέπει ότι η Δύση θέλει να εισέλθει σε δίκαιες διαπραγματεύσεις.

O Ζελένσκι ελπίζει σε μια δίκαιη ειρήνη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί «μια δίκαιη ειρήνη το ταχύτερο δυνατό», κατά την έναρξη της πρώτης συνόδου κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία.

«Όλα όσα συμφωνηθούν θα αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης της ειρήνης την οποία έχουμε όλοι ανάγκη», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας: «Θα δούμε να γράφεται Ιστορία στη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής».

Βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 1,5 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσε σήμερα βοήθεια άνω του 1,5 δισ. δολαρίων για τον ενεργειακό τομέα, την ανθρωπιστική βοήθεια και την πολιτική άμυνα στην Ουκρανία.

Η Χάρις, που συμμετέχει σε μια διήμερη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στο πολυτελές ορεινό θέρετρο Μπούργκενστοκ, στην Ελβετία, δήλωσε πως η βοήθεια περιλαμβάνει 500 εκατ. δολάρια νέων κονδυλίων για την ενεργειακή βοήθεια.

Επιπλέον, 324 εκατ. δολάρια βοήθειας που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την USAID, την υπηρεσία των ΗΠΑ για την ανάπτυξη, θα ανακατευθυνθούν προκειμένου να απαντήσουν σε επείγουσες ενεργειακές ανάγκες.

ΕλβετίαΟυκρανίαΡωσίαειδήσειςΒολοντιμίρ Ζελένσκιειδήσεις τώραΜόσχα