Κόσμος|17.06.2024 16:10

Politico: Η φον ντερ Λάιεν... θάβει έκθεση για το κράτος δικαίου στην Ιταλία επιδιώκοντας την ψήφο της Μελόνι

Newsroom

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φέρεται να καθυστερεί σκόπιμα τη δημοσίευση έκθεσης της ΕΕ που επικρίνει την Ιταλία για την υπονόμευση των ελευθεριών των ΜΜΕ επιδιώκοντας έτσι την υποστήριξη της Τζόρτζια Μελόνι για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, επικαλούμενο τέσσερις αξιωματούχους, έρευνα της Επιτροπής υπογραμμίζει την καταστολή των ελευθεριών των μέσων ενημέρωσης στην Ιταλία από τότε που η Τζόρτζια Μελόνι ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας το 2022. Σημειώνεται πως η ετήσια έκθεση, αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες της ΕΕ σέβονται το κράτος δικαίου και αναμενόταν να εγκριθεί στις 3 Ιουλίου, αλλά θα καθυστερήσει μέχρι τον διορισμό του νέου προέδρου της Επιτροπής, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι.

Το «παζάρι» για την προεδρία της Κομισιόν

Όπως αναφέρει το Politico επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου «υπάρχει εμφανώς μια προθυμία να μπει φρένο σε θέματα που σχετίζονται με την Ιταλία και το κράτος δικαίου».

Μάλιστα, τόσο ο ίδιος όσο και οι τρεις άλλοι αξιωματούχοι, επισήμαναν τις προσπάθειες επανεκλογής της φον ντερ Λάιεν ως λόγο για την καθυστέρηση της έκθεσης για το κράτος δικαίου.

Το υπουργικό συμβούλιο της προέδρου ζήτησε από τη γενική γραμματεία του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ να καθυστερήσει τη δημοσίευση της έκθεσης, πρόσθεσαν δύο από τους αξιωματούχους.

ειδήσειςΟύρσουλα φον ντερ ΛάιενΙταλίαΚομισιόνΤζόρτζια Μελόνιειδήσεις τώρα