Κόσμος|18.06.2024 16:36

Σύνοδος Κορυφής: «Μεγάλο παζάρι» για τα κορυφαία πόστα της ΕΕ - Το παρασκήνιο που καθυστερεί τη συμφωνία

Newsroom

Χωρίς συμφωνία για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ, ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που διεξήχθη στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν αποφάσεις στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής αναφορικά με τα πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χθεσινό Συμβούλιο δεν υπήρξαν αντιρρήσεις ότι τα τρία πρόσωπα που έχουν πέσει στο τραπέζι -Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα, Κάγια Κάλας- είναι τα φαβορί.

Πάντως, από την ελληνική πλευρά, υπογραμμίζεται πως η εν εξελίξει συζήτηση δεν αφορά μόνο την κατανομή των θέσεων και τα πρόσωπα, αλλά πρωτίστως τις πολιτικές που η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει την επόμενη πενταετία, όπως είπε και χτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπενθύμισε την στήριξη της κυβέρνησης στην ανανέωση της θητείας της φον ντερ Λάιεν.

Τα σημεία εμπλοκής

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Αρώνη στο OPEN, ένα από τα βασικά σημεία εμπλοκής είναι το γεγονός ότι το ΕΛΚ που διεκδικεί την προεδρία της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητούσε τη μισή θητεία της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή ο Αντώνιο Κόστα να μείνει στη θέση μόνο για 2,5 χρόνια και τα υπόλοιπα να τα αναλάβει το ΕΛΚ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόκειται για ένα «παζάρι» όπου παίζουν ρόλο πολλές παράμετροι και πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες ισορροπίες, καθώς ο κάθε ηγέτης ζητά ανταλλάγματα για τη χώρα του σύμφωνα με το ειδικό βάρος κάθε κράτους μέλους.

Χαρακτηριστική είναι δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν που είπε ότι η συμφωνία είναι επιθυμητή, αλλά δεν αποτελεί σκοπό.

Την ίδια ώρα, η Τζόρτζια Μελόνι έμεινε σιωπηλή κατά τη συζήτηση, χωρίς να κάνει γνωστή ακόμα τη δική της θέση μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών από τις οποίες βγήκε ενισχυμένη.

ΚομισιόνΕυρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΕΛΚειδήσεις τώραΣύνοδος ΚορυφήςΑντόνιο Κόστα