Κόσμος|19.06.2024 09:00

Θερμή υποδοχή του Πούτιν στη Βόρεια Κορέα: Συμφωνία για ενίσχυση δεσμών και μηνύματα στη Δύση

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Θερμή υποδοχή είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από τον Κιμ Γιονγκ Ουν, στη Βόρεια Κορέα, με τις δύο χώρες να υπογράφουν συμφωνία που θα ενισχύσει τους δεσμούς τους, ενώ ο ηγέτης του Κρεμλίνου έστειλε μηνύματα και στη Δύση.

Αρχικά, ο Κιμ αγκάλιασε τον Πούτιν κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ, ενώ τον υποδέχτηκαν και παιδιά που κρατούσαν μπαλόνια και σημαίες της Βόρειας Κορέας, στο πρώτο αυτό ταξίδι του Ρώσου ηγέτη στη χώρα μετά από 24 χρόνια.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Κιμ για την υποστήριξη για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Κατά τις συνομιλίες του, ο Πούτιν εξέφρασε αρχικά στον Κιμ την εκτίμηση της Μόσχας για την υποστήριξη του, για τον πόλεμο Ουκρανία, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεπή και ακλόνητη υποστήριξή σας στη ρωσική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής κατεύθυνσης. Η Ρωσία πολεμά δεκαετίες επιβαλλόμενων ιμπεριαλιστικών πολιτικών των ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Προσκάλεσε τον Κιμ στη Μόσχα και επαίνεσε την «μεταμόρφωση» της χώρας

Στη συνέχεια, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας πως ελπίζει η επόμενη συνάντησή τους «να γίνει στη Ρωσία, στη Μόσχα».

Ακόμη, δήλωσε ότι «θαυμάζει τη μεταμόρφωση της Πιονγκγιάνγκ τα τελευταία 24 χρόνια» και ότι είναι βέβαιος ότι οι διαπραγματεύσεις τους θα είναι «παραγωγικές», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Υπογραφή στρατηγικής συμφωνίας

Είπε επίσης ότι η Μόσχα ετοίμασε ένα νέο έγγραφο που θα «αποτελέσει τη βάση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών για πολλά χρόνια».

Με τη σειρά του ο Κιμ Γιονγκ Ουν είπε στον Ρώσο πρόεδρο ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τους εισέρχονται σε μια περίοδο «νέας ευημερίας», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Ο Κιμ φέρεται επίσης να σημείωσε τον ρόλο της Ρωσίας στη «διατήρηση της στρατηγικής ισορροπίας στον κόσμο» και εξέφρασε την υποστήριξή του στην «ειδική επιχείρηση», όπως αποκαλεί η Μόσχα την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Πιονγιάνγκ σκοπεύει να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία, δήλωσε ο Κιμ: «Η κατάσταση στον κόσμο γίνεται όλο και πιο περίπλοκη και αλλάζει γρήγορα. Σε αυτή την κατάσταση, σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις στρατηγικές επαφές με τη Ρωσία, με τη ρωσική ηγεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΡωσίαΒλαντίμιρ ΠούτινΒόρεια ΚορέαΚιμ Γιονγκ Ουνειδήσεις τώρα