Κόσμος|19.06.2024 12:00

Απειλές Ισραήλ για ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο: «Έτοιμα τα σχέδια», λένε οι IDF

Newsroom

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ, δήλωσε ότι η απόφαση για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ έρχεται σύντομα, καθώς οι στρατηγοί των IDF ανακοίνωσαν αργά την Τρίτη ότι ολοκλήρωσαν το σχέδιο για μια επίθεση στον Λίβανο.

Κλιμάκωση και απειλές

Η κλιμάκωση της ρητορικής ήρθε μετά τη δημοσιοποίηση βιντεοσκοπημένου υλικού από την υπερπτήση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους παρακολούθησης της Χεζμπολάχ πάνω από τη βόρεια πόλη Χάιφα, το οποίο περιλαμβάνει εικόνες από ευαίσθητες τοποθεσίες και γειτονιές πολιτών.

Η μετάδοση του υλικού ερμηνεύτηκε ευρέως ως μια ελάχιστα συγκαλυμμένη απειλή κατά της Χάιφα και έρχεται καθώς συνεχίζονται οι διασυνοριακές ανταλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών. Την περασμένη εβδομάδα το βόρειο Ισραήλ επλήγη από το σφοδρότερο μπαράζ της Χεζμπολάχ στον πόλεμο μετά τη δολοφονία από το Ισραήλ ενός ανώτερου διοικητή της οργάνωσης.

Μετά τις απειλές του επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, να καταστρέψει τα λιμάνια της Χάιφα που διαχειρίζονται κινεζικές και ινδικές εταιρείες, ο Κατζ δήλωσε σε ανάρτησή του στο Χ: «Πλησιάζουμε πολύ κοντά στη στιγμή που θα αποφασίσουμε για την αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού εναντίον της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου».

«Σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, η Χεζμπολάχ θα καταστραφεί και ο Λίβανος θα υποστεί σοβαρή ήττα», πρόσθεσε.

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε αργότερα ότι «τα επιχειρησιακά σχέδια για μια επίθεση στο Λίβανο εγκρίθηκαν και επικυρώθηκαν και ελήφθησαν αποφάσεις για τη συνέχιση της αύξησης της ετοιμότητας των στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης».

Τα σχόλια του Κατζ ήρθαν καθώς οι IDF δήλωσαν την Τρίτη ότι είχαν εγκρίνει τα σχέδια μάχης στο Λίβανο. Οι IDF δήλωσαν ότι οι στρατηγοί πραγματοποίησαν αξιολόγηση, κατά την οποία «εγκρίθηκαν τα επιχειρησιακά σχέδια για μια επίθεση στο Λίβανο», συμπεριλαμβανομένης της «επιτάχυνσης της ετοιμότητας των δυνάμεων στο πεδίο».

Οι προειδοποιήσεις ήρθαν λίγες ώρες αφότου η Χεζμπολάχ δημοσίευσε εννέα λεπτά βίντεο από drone που συγκεντρώθηκαν από την υπερπτήση παρακολούθησης περιοχών στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών και των αεροδρομίων της βασικής βόρειας πόλης Χάιφα.

ΙσραήλΧεζμπολάχπόλεμοςΛίβανοςειδήσεις τώρα