Κόσμος|19.06.2024 15:56

Σε νέα φάση οι σχέσεις Ρωσίας - Βόρειας Κορέας: Συμφωνία αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Υπεγράφη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Κιμ Γιονγκ Ουν στρατηγική συμφωνία που προβλέπει «την αμοιβαία παροχή βοήθειας στην περίπτωση επιθετικής ενέργειας σε βάρος οποιουδήποτε εκ των δύο μελών της», όπως μετέδωσε το πρακτορείο το Tass, με τις σχέσεις Ρωσίας - Βόρειας Κορέας να δυναμώνουν, υπό το βλέμμα της Δύσης.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας διαβεβαίωσε τη Ρωσία για την «πλήρη υποστήριξή» του και για την «αλληλεγγύη» του στη σύγκρουσή της με την Ουκρανία.

Δύο ώρες διήρκησαν οι συνομιλίες Πούτιν - Κιμ 

Η Βόρεια Κορέα «εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της και την αλληλεγγύη της στην κυβέρνηση, τον στρατό και τον λαό της Ρωσίας στη διεξαγωγή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία για να προστατεύσουν την κυριαρχία, τα συμφέροντα της ασφάλειας και την εδαφική ακεραιότητα» της χώρας τους, δήλωσε ο Κιμ.

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, οι συνομιλίες τετ-α-τετ μεταξύ των δύο ανδρών διήρκεσαν περίπου δύο ώρες και είχαν προηγηθεί διευρυμένες διαπραγματεύσεις.

Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει τη Δευτέρα πως αυτή η συμφωνία «συνολικής στρατηγικής σύμπραξης» θα αντανακλά «τη βαθιά εξέλιξη της γεωπολιτικής κατάστασης στον κόσμο», την ώρα που η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα θεωρούν αμφότερες τις Ηνωμένες Πολιτείες υπαρξιακό εχθρό τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος νωρίτερα, ευχαρίστησε τον Κιμ για την υποστήριξή του για τον πόλεμο στην Ουκρανία, και τον προσκάλεσε στη Μόσχα.

Ακόμη, δήλωσε ότι «θαυμάζει τη μεταμόρφωση της Πιονγιάνγκ τα τελευταία 24 χρόνια».

Τα δώρα που αντάλλαξαν Πούτιν - Κιμ

Ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ ανέφερε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν αντάλλαξαν και πλούσια δώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ρώσος πρόεδρος προσέφερε στον Κιμ ένα δεύτερο ρωσικής κατασκευής αυτοκίνητο πολυτελείας Aurus, καθώς και ένα σερβίτσιο τσαγιού.

Αναφορικά με τα δώρα που προσφέρθηκαν στον αρχηγό του ρωσικού κράτους, ο Ουσάκοφ ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, πως ο Πούτιν δέχθηκε έργα τέχνης που τον αναπαριστούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «ωραία δώρα». «Είναι παραλλαγές απεικονίσεων, όλες πολύ καλλιτεχνικές, ανάμεσα στις οποίες προτομές», δήλωσε.

Βόρεια ΚορέαΡωσίαΚιμ Γιονγκ Ουνειδήσεις τώραΒλαντίμιρ Πούτιν