Κόσμος|20.06.2024 21:46

Σερβία: Οι Αρχές συμβουλεύουν τους κατοίκους να προστατευθούν από το κύμα καύσωνα

Newsroom

Εν μέσω πολύ υψηλών θερμοκρασιών, οι κάτοικοι του Βελιγραδίου αναζητούσαν σήμερα δροσιά στη λίμνη Άντα Τσιγκανλίγια, σε σιντριβάνια και καφέ ενώ η σερβική κυβέρνηση έδωσε εντολή στους εργοδότες να προστατεύσουν από τον καύσωνα τους εργαζόμενούς τους που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν θερμοκρασίες γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου σε όλη τη Σερβία αυτή την εβδομάδα καθώς οι άνεμοι από τη Βόρεια Αφρική δημιουργούν ένα θερμό και ξηρό μέτωπο στα Βαλκάνια.

Κόκκινος συναγερμός

Οι υγειονομικές αρχές και οι μετεωρολόγοι εξέδωσαν «κόκκινο» συναγερμό για τις καιρικές συνθήκες και συμβούλευσαν τους πολίτες να μην κυκλοφορούν έξω. Η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης του Βελιγραδίου δήλωσε ότι οι γιατροί της παρενέβησαν σε πάνω από 100 περιστατικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, πολλά εκ των οποίων αφορούσαν ανθρώπους με καρδιακά προβλήματα και χρόνιες παθήσεις.

Το υπουργείο Εργασίας και Απασχόλησης ζήτησε από τους εργοδότες να οργανώσουν τις εργασίες σε εξωτερικούς χώρους με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να αποφευχθεί η βαριά σωματική κόπωση και η άμεση έκθεση στον ήλιο.

«Πιστεύω ότι όλο αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, που προκαλεί τέτοιες θερμοκρασίες», δήλωσε ο 23χρονος φοιτητής Βόιτσλαβ Σουμένκοβιτς.

Στο γειτονικό Μαυροβούνιο, όπου οι υγειονομικές αρχές επίσης προειδοποίησαν τους κατοίκους να αποφύγουν την έκθεση στον ήλιο έως αργά το απόγευμα, δεκάδες χιλιάδες τουρίστες έσπευσαν τις ακτές της Αδριατικής.

καύσωναςΣερβίαμετεωρολόγοςειδήσεις τώραειδήσεις