Κόσμος|20.06.2024 22:45

Ιταλία: Η δικαιοσύνη «παγώνει» την προμήθεια ταχύπλοων στην Τυνησία

Newsroom

Έπειτα από προσφυγή πέντε εθελοντικών οργανώσεων και ΜΚΟ στην δικαιοσύνη, «πάγωσε» προσωρινά η παροχή ταχύπλοων στην Τυνησία από μέρους του ιταλικού δημοσίου.

Ειδικότερα, πρόκειται για δαπάνη 4,8 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την μεταφορά στην Τυνησία έξι ιταλικών ταχύπλοων. Η οριστική απόφαση σχετικά με τη νομιμότητα του μέτρου αναμένεται να ληφθεί στις 11 Ιουλίου.

Τι υποστηρίζουν οι οργανώσεις

Οι οργανώσεις υποστηρίζουν στην προσφυγή τους ότι «ο ιταλικός νόμος απαγορεύει την χρηματοδότηση τρίτων χωρών , όπως και την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, στην περίπτωση που οι χώρες αυτές ευθύνονται για σοβαρή παραβίαση των διεθνών συνθηκών με αντικείμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Οι συνήγοροι των ΜΚΟ και των ιταλικών εθελοντικών οργανώσεων υπογραμμίζουν παράλληλα ότι «στην συγκεκριμένη χώρα, στο κύμα συλλήψεων και εκτοπισμού μεταναστών προστίθεται και η καταδίωξη μελών της κοινωνίας των πολιτών που έχουν στηρίξει τους ανθρώπους αυτούς».

H παροχή ταχύπλοων αποτελούσε μέρος της συμφωνίας που η ιταλική κυβέρνηση είχε υπογράψει με εκείνη της Τυνησίας τον Ιούλιο 2023.

ειδήσειςειδήσεις τώραταχύπλοοΤυνησίαΙταλίαΜΚΟ